Mondd meg Cukrom

Published on május 26th, 2017 | by adminisztrator

0

ANOREXIA NERVOSA ÉS BULÉMIA /és FALÁSROHAMOK/

Mindkét étkezési rendellenesség elég gyakori ahhoz, hogy kiemelten foglalkozzak a témával. Az anorexia nervosa esetében a betegek fogyókúrával, testedzéssel elérik, hogy a testsúly az elvárthoz képest legalább 15 százalékkal alacsonyabb legyen. Az ebben szenvedők 50 százalékában bulimiás tünetek is kialakulnak, illetve a kezdetben bulimiás betegek jelentős részénél anorexiás tünetek fejlődhetnek ki.
Mindkét szindrómára jellemző
A betegek életében központi szerepe az ételeknek, az étkezésnek, a kalóriáknak, a testsúlynak, és a testalkatnak van, amik a betegek egész életvitelét befolyásolják. A soványság túlértékelése, a kövérségtől való beteges undorodás, és az általános testképzavar minden betegnél megtalálható alap attitűd.
Mi az alap tulajdonsága a betegeknek? Közös attitűd a perfekcionizmus, azaz mindent tökéletesen kell csinálniuk, semmiféle hibalehetõséget nem tudnak önmaguknak elnézni.
Ha te is perfekcionista vagy, akkor jellemző rád, hogy az egymást kölcsönösen kizáró kategóriákban gondolkodsz, azaz fekete-fehérben, általánosítasz egy esetből, pl. nem tudsz egy feladatot megcsinálni, és Te mindenben bénának érzed magadat, negatív szűrőn át nézed a világot a komplex történésből , azaz tegyük fel, egy vizsgán mindenre válaszolsz. egyre nem, és azt érzed, semmit nem tudtál, a negatív jövendőmondás, saját magad alulértékelése, és a perszonalizáció, azaz, hogy ok nélkül felelősnek érzed magadat mások tetteiért abszolút jellemző rád.
Nos, ha ezekben a kategóriákban gondolkodsz, mint én is, többet kell dolgoznod a hiteden.
Azt tudnod kell, hogy bulimiás tünetek egy része megjelenik az anorexiánál is, mint a koplalás, vízhajtók, hashajtók alkalmazása, és a kétféle betegség viszonylag „átcsúszhat” egymásba, és a serdülőkorú és a fiatal nők 5-10%-át érinti.
Az anorexia nervosa
Kétféle csoportba oszthatóak a betegek, vannak, akik folyamatosan éheztetik magukat, ezzel elérve a folyamatos testsúlycsökkenést, azaz minden élelmiszernek kényszeresen figyelik a tápanyagtartalmát, viszont a korlátozáson kívül nem foglalkoznak más procedúrákkal, ideértve a falási rohamot, és azt követő megtisztulást önhánytatás vagy hashajtózás formájában.
A másik csoport tagjai a koplalási időszakot falási rohamokkal, hashajtással, vízhajtással, önhánytatással váltogatják. (Bulimiás anorexia)
Mindkét csoportra jellemző viszont az önkínzó jellegű testmozgás, ami akár közvetlenül a falási epizód után kényszeresen jelenik meg.

A fentiek hatásra a menstruációs ciklus hosszabb időre, akár évekre is kimarad, és az emberi kapcsolataiban alkalmazkodási zavar mutatkozik.
A bulémia

A betegeknél jellemző a visszatérő falási epizódok megjelenése, a teljes kontrollvesztés érzése, akár oly módon, hogy képtelen abbahagyni az evést, vagy képtelen kontrollálni hogy mit és mennyit eszik. A falási rohamot minden esetben egyfajta beszűkült tudatállapot jellemzi.
A falások után viszont felerősödik a súlygyarapodás miatti szorongás, ezért visszatérően kompenzáló viselkedést alkalmaznak, mint például önhánytatás, hashajtózás, beöntés, fokozott testmozgás.
A labilis önértékelésük csak attól függ, hogy aktuálisan megfelelõnek ítélik-e a testük alakját, illetve súlyát.
A bulimiás nők általában rendelkeznek a családon kívül is emberi kapcsolatokkal, és szexuális életet is élnek, és könnyelműbb, kicsapongóbb életet folytatnak, engedve ezzel a kontrollvesztésnek ezen a téren is.
A gyógyulás lépcsőfokai
Előreláthatóan 2-4 év szükséges ahhoz, hogy a személyiségben maradandó változás következzen be. Fontos a terapeuta megfelelő képzettsége, ugyanis az ilyen páciensekkel igen nehéz foglalkozni, hiszen alapvetően félnek a gyógyulástól. De nem lehetetlen, csak lépésről lépésre kell haladni, mint az egyik bajnokomnál, akinél egyik szindroma fordult át a másikba.

Kis-Horváth Katalin : „Rólam annyit tudni kell hogy 4 éve még alig vártam minden alkalmat, hogy süthessek és jól is sütöttem. Imádtam sütni másoknak. Aztán jött a betegség, kihalt minden belőlem és azóta nem is sütöttem…..Azt hittem ez már örökre kihalt belőle és csak a recepteket fogom nézegetni…. Aztán hát ma megtört a jég és nagyon jó érzés volt. Igaz két hónapja tervezem, de eljött a nap. Szóval sikerült sütnöm, ráadásul isteni finomat és alacsony szénhidráttartalmú módon.

Úgy érzem apró, lassú lépésekkel, de töretlenül haladok az úton egy eddiginél boldogabb, kiegyensúlyozottabb énem felé…. Hát ez az igazi csoda”.

Az egyes lépcsőfokokat nem fogod tudni átugrani, de így is felérsz a lépcső tetejére.

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram