Életmód

Published on június 15th, 2017 | by adminisztrator

0

Cukorból és szén-dioxidból készülhet a jövő műanyagja

A Bathi Egyetem kutatóinak legújabb felfedezése alapján a jövő környezetbarát műanyagja cukorból és szén-dioxidból készül majd kőolaj helyett.

A mostani műanyagok még kőolajból készülnek, olyan veszélyes anyagok felhasználásával mint a BPA, vagy a vegyifegyverként is használt foszgén. Ráadásul a műanyagok nehezen bomlanak le, és hatalmas problémákat okoz a műanyaghulladák tárolása, feldolgozása, megsemmisítése.

A kutatók legújabb felfedezése nyomán a régi kőolaj-alapú műanyagok helyett cukorból és szén-dixoidból is készülhet majd műanyag. Mindkét alkotóelem elég nagy mennyiségben áll rendelkezésre, illetve könnyen előállíthatóak. A gyártás nem igényel magas hőt vagy nyomást, így a szakemberek szerint az előállítási költségek igen alacsonyak lesznek. Az elkészült termék pedig ugyanúgy átlátszó, karcálló és erős mint a mostani polikarbonátok.

A környezetszennyezés sem fog problémát okozni az újfajta műanyaggal, hiszen a lebontó baktériumok segítségével alkotóelemeire bontható majd, így biztosítva a fenntarthatóságot és az anyag körforgását. Az új anyag ráadásul biokompatibilis, azaz a szervezetben is nyugodtan használható különböző implantátumok elkészítésére, vagy majd a későbbiekben komplett műszervekhez.

Először olyan területeken szeretnék használni az új műanyagot, ahol a “simát” nem lehet, például BPA mentes termékekhez.

Forrás: sciencedaily.com

https://munkahet.hu/

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram