Életmód

Published on május 29th, 2017 | by adminisztrator

0

Debreceni felfedezés szólhat nagyot a cukorbetegek kezelésében

A cukorbetegeken segíthet a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, melyet több neves szaklapban publikáltak.
A tudósok olyan anyagokat találtak, melyek serkentik az inzulintermelő béta sejtek működését, így új távlatokat nyithatnak meg a diabétesz kezelésében.
A szervezet cukorháztartásában központi szerepet játszik az inzulin, amely több szerv és szövet cukorfelvételét teszi lehetővé. Diabéteszről beszélünk az inzulintermelő béta sejtek elvesztésekor, vagy ha az általuk termelt inzulin nem képes a hatását kifejteni a szöveteken.
Bay Péter és Somsák László vezetésével az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének kutatói jelentős felfedezést tettek: bizonyos vegyületekről – az úgynevezett glikogén foszforiláz inhibítorokról – kimutatták, hogy képesek stimulálni az inzulint termelő béta sejtek működését.
A vizsgált vegyületek között voltak olyanok, amelyeket a Szerves Kémiai Tanszéken állítottak elő, illetve, már ismert, sőt emberi kipróbáláson átesett anyagok is.
Az egyetem szakemberei a saját kezdeményezésű kutatás során a fenti anyagokkal kezeltek egereket és különböző tenyésztett sejteket.
A kezelés után széleskörű szűrővizsgálatokat végeztek, amelyek eredményei közül a legmeglepőbb az a felismerés volt, hogy
az alkalmazott molekulák képesek voltak a béta sejtek működését serkenteni, azaz emelték az inzulin termelődését és kiválasztását is több biokémiai útvonalon keresztül.
– Vizsgálataink további érdekessége, hogy nemcsak a béta sejtek működésére, hanem a májsejtekre és a harántcsíkolt izomrostokra is pozitív hatással volt a glikogén foszforiláz gátlása. Javította ezen szöveteknek a glükóz felvevő képességét, illetve a biológiai oxidáció hatékonyságát – magyarázta az elért eredményeket Bay Péter, a kutatócsoport egyik vezetője.

A kutatók eredményeiket a közelmúltban a British Journal of Pharmacology és a Plos One tudományos szaklapokban publikálták.
A most felfedezett biokémiai folyamatok távlatilag új gyógyszeres támadáspontot jelenthetnek, amelynek segítségével a beteg saját inzulintermelését serkenthetik a belső szabályzás megtartásával. Ez valószínűleg jobban kontrollálhatóvá teszi a vércukorszintet.
A Debreceni Egyetem tudósainak felfedezése újraindíthatja a glikogén foszforiláz inhibítorok vizsgálatát abba az irányba, hogy a béta sejtek működésének fokozásán keresztül javítani tudjanak a cukorbetegek állapotán.

http://civishir.hu

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram