Életmód

Published on május 29th, 2017 | by adminisztrator

0

Előbb-utóbb megvakul, aki cukorbeteg? Tények és tévhitek a betegségről

A diabétesz és a látáskárosodás között szoros összefüggés van, de vakságot is okozhat?

A több mint nyolcszázezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 ezer beteg vak vagy súlyos látássérült, és a számuk folyamatosan nő. Évente további ezer ember veszíti el látását a diabétesz miatt.

A világon minden harmadik cukorbetegséggel élőnek van valamilyen fokú szemészeti szövődménye, így a cukorbetegség a leggyakrabban vaksághoz vezető szisztémás betegség. Az átfogó kutatási eredményekről prof. dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára beszélt.A látáskárosodás és a diabétesz összefüggéseiAz 50 évnél idősebb korú magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak. A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet.A szövődmény egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne. Tévhit az, hogy a diabétesz feltétlenül vaksággal jár, de a kezeletlen cukorbetegség ezzel a veszéllyel fenyeget.

Óvintézkedésekkel megelőzhetőNagyon fontos lenne a szemfenéki szűrővizsgálat évenkénti elvégzése, hogy szükség esetén megfelelő időben el lehessen végezni azokat a kezeléseket, amelyek 95%-ban kivédik a cukorbetegség miatti vakságot. Az összefogó tanulmány eredménye az Orvosi Hetilapban jelent meg, melyben azt vizsgálták, hogy az ország különböző régióiban az 50 évnél idősebb korú lakosság körében mennyire figyelhető meg a cukorbetegség és a látássérülés kapcsolata. A kutatók 105 lakókörzetben több mint 3500, 50 éves vagy idősebb korú személyt vontak be a vizsgálatba.A szemészeti szövődmény csökkentése a célA kutatás eredményei azt mutatták, hogy a vizsgált régiókban a cukorbetegség előfordulási gyakorisága Kelet-Magyarországon volt a legmagasabb, míg a diabéteszes retinopátia a Nyugat-Magyarországon megvizsgált személyek esetében fordult elő a leggyakrabban. A cukorbetegek csak kevesebb mint felének volt szemfenékvizsgálata az utóbbi egy évben, ami a szakmai irányelv szerint ajánlott lenne. A betegek majd egyharmadának sohasem volt szemfenékvizsgálata. Az eredmények alapján a cukorbetegség szemészeti szövődményei gyakoriságának csökkentése céljából fontos lenne a szemészeti alapellátás megerősítése vagy szemészeti országos szűrés bevezetése.A cukorbetegséget sokszor a jellemző bőrtünetekről is fel lehet ismerni.

femina.hu

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram