Életmód

Published on május 29th, 2017 | by adminisztrator

0

Hüvelyesekkel a kettes típusú cukorbetegség kialakulása ellen

A hüvelyesek alacsony glikémiás indexű ételek, ami azt jelenti, hogy elfogyasztásuk után csak lassan emeli meg a vércukorszintet. B vitaminban gazdag hüvelyesek sok hasznos ásványi anyagot, mint kalcium, magnézium és kálium tartalmaznak. A tudósok lencse, csicseriborsó, bab és borsó fogyasztását ajánlják. A kettes típusú cukorbetegség ellen már hosszú ideje hatásosnak tartják a hüvelyféléket, azonban ez az első kutatás, mely alá is támasztja ezen elképzelést.

A spanyol Universitat Rovrira Virgli’s Táplálkozástudományi Csoportjának kutatói a PREDIMED tanulmány eredményeit használták fel, ami mediterrán diétán alapul. Elsősorban szójamentes hüvelyfélékre koncentráltak, mint a borsó, bab, illetve néhány magfajtára, ezenkívül protein- és szénhidrát dús ételeket hüvelyesekkel helyettesítették. A PREMIMED tanulmány csapata 3300 résztvevő adatait értékelte ki, akiknek szív- és érrendszeri betegségre való hajlamuk volt, de még nem alakult ki a kettes típusú cukorbetegség.

Négy év után összehasonlították azon résztvevők eredményeit, akik kevesebb hüvelyest fogyasztottak azokkal szemben, akiknek több hüvelyes fogyasztása volt előírva. Alacsonyabb fogyasztásnak 1,5 adag/hét, magasabb fogyasztásnak pedig 3,35 adag/ hét számított. Azoknál a résztvevőknél, akik az utóbbi csoportba tartoztak 35%-kal alacsonyabb kockázattal fejlődhetett ki a kettes típusú cukorbetegség.

Imperial College London ajánlása szerint napi egy maréknyi dióféle csökkentheti a szívbetegségek és daganatok előfordulásának kockázatát.A földimogyoró, ami tulajdonképpen egy hüvelyes, annyira egészséges, hogy még mogyoróvajként is ajánlják, cukor és só tartalma ellenére is.

A kutatócsoport megállapította, hogy további kutatásokra lesz szükség, hogy más populációk bevonásával, hogy az eredményeket bizonyítani tudják.

http://news.noinetcafe.hu

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram