Életmód

Published on március 29th, 2017 | by adminisztrator

0

Kiégtél?

„Burnout (kiégés) szindróma krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.” H. Freudenberger (1974)
Lelki egészségünk, mentális jólétünk mindennapi életünk elengedhetetlen feltétele. Sokan küszködünk, hogy eleget tegyünk a családi, a munkahelyi elvárásoknak. Legyünk bármilyen jó szervezők is, néha patthelyzetbe kerülünk. A patthelyzet abból fakad, hogy túl sok a dolgunk, és többfélét akarunk egyszerre tenni. Ez megy is egy darabig, de végül több dolog félben marad. Kezdődik az elégedetlenség önmagunkkal, úgy érezzük, képesnek kellene lennünk a feladatainkra, meg kell oldani egyszerre az összes problémát, hiszen bizonyos szempontból minden fontos. Az ember teljesítőképessége azonban véges. Amikor túl gyakran kerülünk szembe azzal a ténnyel, hogy nem tudjuk maradéktalanul elvégezni a feladatainkat, állandósul a stresszes állapot.
A mind több embert érintő pszichoszomatikus megbetegedés a kiégési vagy burnout szindróma. A burnout szindróma a krónikus emocionális megterhelések, a folyamatos stressz helyzetek nyomán jön létre. Súlyosabb formájában elvesznek a célok és ideák, az ember saját személyére, munkájára és a másokra vonatkozó pozitív attitűdök. Teret nyer a reménytelenség és az inkompetencia érzése.
A kiégés okai a következőkben foglalhatók össze: hiányos teljesítménymérés (kontroll), visszajelzés hiánya, megerősítés hiánya, alacsony jövedelem, extra igénybevétel mellett nagy felelősség, gyakori krízishelyzet, elégtelen adminisztratív támogatás, adminisztratív terhek, korlátozott előrejutási lehetőségek,határaink rugalmas kezelése.
Mint minden problémára, a burnout szindrómára is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint orvosolni. Napjainkban csaknem minden szervezet kiégés elleni belső képzéseket, tréningeket szervez munkatársainak. Ezek során végig játsszák a kiégés tüneteit a kezdeti stádiumtól – melyre a fokozott erőbedobás a jellemző -, a hárító érzelmi reakciókon át – a leépülésig. A résztvevők képet kapnak arról, hol tartanak a kiégés folyamatában. Saját igényeik szerint eszközöket gyűjthetnek a burnout szindróma megállításához, mentális egészségük megőrzéséhez, javításához. E mellett a tréning során kapott energetizálás folyamatában segítséget kapnak az aktuális problémák megoldásához, a leendő kihívásoknak való megfelelésekhez.
Néha mindenkinek meg kell állnia és megfogalmazni, hogy miért teszi azt, amit. Válaszolnia kell olyan kérdésekre, mint: milyen motivációval indultam erre a pályára? Mi tart ott? Mit jelent számomra ez a munka? Hogyan látnak kollégáim, a családom tagjai? Vajon hol tartok a kiégés folyamatában? Mutatkoznak-e a kiégés tünetei- a feszültség, a fáradtság, fejfájás, testsúlyváltozás, alvászavarok, pszichoszomatikus megbetegedések (pl.: magas vérnyomás, táplálkozási zavarok, fekélybetegség).
A burnout, a kiégés szerencsére kezelhető. Ez egy krízishelyzet, amelynek leküzdése, megoldása egyedül nem lehetséges, mindenképpen külső segítségre van szükség. A burnout elhárításában nagy szerepe lehet a tudatosításnak, képzésnek, amely felhívja a figyelmet a burnout tüneteire és megfelelő módszereket ajánl a leküzdésére. Természetesen a munkafeltételek javítása a túlterheltség csökkentésével elsőrendű fontosságú lehet. A család, a munkahely mint támogató csoport léte is elengedhetetlen. A burnout különböző fázisaiban más-más hangsúlyok adódnak az intervencióban. A lelkesedés fázisában a realitásra kerül a súlypont, míg a stagnáció állapotában a mozgósítás, képzések, tréningek kerülnek előtérbe. A frusztráció állomásán a pozitívumok láttatása, az elnyomott energiák felhasználásával a változtatás lehetősége fontos, míg az apátia fázisában új, reális célok keresését, reális involvációt céloz a beavatkozás.

Az Advertisz Reklám Kft. Oktatási divíziója  megfelelő létszám esetén a fenti témában két napos, (szombat – vasárnap 9-14 ) nyílt tréninget indít. Részvételi díj 30.000.-Ft. Ha részt venne, kérjük írjon nekünk a nemeth.csaba@advertisz.hu email címre.

A létszám: 10 fő.

Sok szeretettel várjuk a jelentkezésüket!

Kulcsszavak: , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram