Mondd meg Cukrom

Published on május 26th, 2017 | by adminisztrator

0

Kihez akarsz hasonlítani huszonévesen?

Ha választhatnátok valakit, Ti kivel beszélgetnétek, vagy épp kivel készítenétek interjút? Engem mostanában rendkívül foglalkoztat egy gondolat. Az ikreim most 9 évesek, már régen eldöntöttük, hogy később közösen indulunk futóversenyeken, jelenleg triatlon mellett járnak hozzám muay thai edzésre is. Saját döntésük alapján. A legjobb nemsokára a Száva lesz közülünk, ha értesz hozzá, elég annyit írnom, 4:15-ös ezret tud futni. 9 évesen. Az én egész lelkem, jó és kevésbé jó, az egész szellemiségem benne él tovább. A Kamillában, ha sikerül a ragadozó ösztönt kialakítani, a precizitása miatt benne van egy jó erős eredmény. A kis 3 éves Tekla mindannyiunk szeme fénye, hogy benne mi rejlik, még nem tudjuk. De ilyen erős bástyák mellett nem kérdés, hogy kihozzuk belőle a maximumot. A gyermekeim a mindeneim. Ha anya vagy, tudod, hogy miről beszélek. Így elkezdtem figyelni a fiatalabb generációt. És megtaláltam azt, akinek kíváncsi vagyok a gondolataira, Palkó Noémit.

Noémi, fiatal vagy, tele lendülettel, életerővel. És látom az ellenpéldákat. Buli buli hátán, energiaitalok, egészségtelen életmód. Melyik a jellemzőbb a generációdra?

Ez egy jó kérdés. Úgy gondolom, a szülőkön múlik, hogy milyen lesz a következő generáció. Mindenkinek van bulizós időszaka, amit nem szabad kihagyni az életünkből. Azonban, ha áll mellettünk egy olyan ember, aki felnyitja a szemünket és vezet az úton, akkor hamar észbe kapnak a fiatalok. Összességében azt látom, hogy lelkesek és energikusak, de kevesen igazán életrevalóak. Beleilleszkednek a bürokrácia és a szabályok által körvonalazott keretbe és nem látnak tovább.
Vagy ennyi elég is nekik. És itt a társadalom két részre osztódik. Van ,aki a fixet szereti és vannak a vállalkozó kedvűek. Más szabályrendszer, más életszemlélet. De mindig van minden oldalnak egy naposabb része. Szerencsére egyre több fiatal döbben arra rá, hogy mi a helyes út. Hisznek nekem, mert előttük, ha egy negatív példa van, akkor félelemből, ha pozitív, akkor büszkeségből, de követik. És én igyekszem minél valódibb és hitelesebb példával eléjük állni.

A nők hasonlítják mindenkihez hasonlítgatják magukat, hamis, értéket nem közvetítő példaképeket állítanak maguk elé. Mennyiben segít hozzá a sport ennek elkerüléséhez?

Tiniként én is Britney Spears akartam lenni. Vékony és vonzó. Itt agyban kell helyre tenni a dolgokat. Az szuper, ha magunk elé állítunk egy példaképet, de ahogy elkezdjük formálni a testünket, egy picit a sajátunkba szeretünk bele. Természetesen nem mindenbe, de ami gyorsan fejlődik, azt megszeretjük . A “kedvenc testrész” ismerős? És ennél a pontnál kell elfogadnunk magunkat és a genetikai adottságainkból kihozni a maximumot. Például, ha adott egy nagy fenék,kezdjük el formálni. Kvázi a kis mellemet a push uppal kompenzálom. Utálom? Sokszor! De elfogadom ,és inkább koncentrálok azokra a részekre, amiket nem tudok push uppal feljavítani. A lényeg, hogy ne akarjunk anorexiásan vékonyak lenni, mert az nem szép. Találjuk meg a szépséget a testünkben és ésszerű keretek között formáljuk. Igyekszem felnyitni a szemeket, de van, akin nem lehet segíteni. Mindenkinek magának kell rájönnie arra, meddig mehet el. A szervezet egy olyan csodás rendszer, szól, ha baj van. Van, aki a jelzés előtt rádöbben, hogy ráfér egy olajcsere, másnak haza kell tolnia a járművét.

Találkoztál-e már azzal, hogy a nyomdokaiba kívántak lépni pár hét leforgása alatt, majd rájöttek,
ez nem arról szól, hogy felöltözök fitness ruciba, elmegyek egy-két órára, és úgy fogok kinézni, mint a Noémi?

Olyannal találkoztam, hogy kértek tőlem tanácsokat, hogy 10 kilótól meg tudnak e szabadulni pár hét alatt, vagy “hirtelnazonnal” kell a bomba alak, mert egy hét múlva bikiniben kell feszítenem a Bahamákon. Egy rohanó világban élünk, minden gyorsan kell. Ezért az emberek hozzá szoktak a gyors dolgokhoz. Így gyorsan is szeretnék a változást. A sport tanít! Ha valaki igazán megkedvelte és űz sportot tudja, hogy a változásért meg kell dolgozni. Hisz az éveken át elhanyagolt testünket ne akarjuk hetek alatt bomba formába öltöztetni. Ha egy kerítést újra akarunk festeni, akkor sem egy réteget nyomunk rá a festékből. Lecsiszoljuk a régit, hogy az újat felvihessük. Ha agyban felépítettünk egy rendszert, akkor bármit elérhetünk, csak tilos feladni. El kell jutni arra a szintre, hogy változtatni akarjunk. Én kvázi már undorodtam a saját testemtől, ezért elkövettem mindent, hogy ne narancsligettel nézzek szembe minden nap.

Te hogyan tudod megértetni azt, hogy mindenki saját egyéni adottságai közt hozza ki magából a maximumot?

Dicsérettel! Láttatni kell, ami az elfogultnak láthatatlan! Legszívesebben minden edzésemre egy felcsavart vizes törcsivel járkálnék és aki nem elégedett a testével, és nem is lát benne fantáziát, azt megcsapnám vele. Viccet félre téve, ha éveken át a negatív kritika várából építkezünk, akkor nem fogjuk szeretni magunkat, hisz túlságosan fontos a “köz” véleménye. Ha a szüleink, a barátaink, a körülöttünk lévő emberek piszkálnak minket a hibáinkkal, akkor megundorodunk magunktól. Én ilyenkor fejmosást végzek. Általában azt nem szeretik magukon a nők, amin amúgy változtathatának. DE könnyebb elégedetlenkedni, mert amíg egy valaki is azt mondja nekik, “így is szép vagy”, addig könnyebb kivenni az előfagyasztott műhúst az áuházak mélyládáiból. A változás ijesztő. Kérdéseket és problémákat szül. Miért kell mégis? Az egészségünkért! Hogy megéljük az öregkort járókeret nélkül!
Hogy ne kelljen cserélni az ereinket, mert annyira eltömődnek! Hogy megéljük a következő teljes napfogyatkozást!

Mi a siker titka?

A siker titka a kitartás! A többi jön magától!
A Noémivel készített interjú után úgy gondolom, nem kell féltenem a gyermekeimet attól, hogy olyan világban nőnek fel, amilyenben. Az általunk közvetített értéket stabil, biztos értékrendet adnak számukra is- itt az élő példa Noémi személyében.
Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

Bajnokok Életmód Program

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram