Életmód

Published on augusztus 21st, 2017 | by adminisztrator

0

Pár ital segít a cukorbetegség megelőzésében egy kutatás szerint

A dán szakértők szerint ez azért nem jelenti azt, hogy jó hatással lenne a szervezetre az alkohol.

A mértékletes alkoholfogyasztás csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát – idéz a BBC egy tanulmányt, amely a Diabetologia című szaklapban jelent meg. Az írás dán kutatók vizsgálatán alapul, amelyet 2007-2008-tól kezdve, több mint 76 ezer fős mintán végeztek el.

A 28,7 ezer férfit és 41,8 ezer nő életvitelét csaknem öt éven keresztül követték. A kérdőíves vizsgálatban italozási szokásairól kérdezték őket. A válaszokat a dán nemzeti diabétesz-regiszter adataival vetették össze.

A kutatás ideje alatt a vizsgált emberek közül csaknem 900 férfi és ugyanennyi nő lett cukorbeteg. A legalacsonyabb kockázata ennek abban az esetben volt, ha heti 3-4 alkalommal fogyasztottak alkoholt. Ebben az esetben a nőknél 32 százalékkal, a férfiaknál pedig 27 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak.

Nem csak a mennyiség, hanem az alkohol típusa is számít. A legjobb hatása a kutatók szerint a vörösbornak van, ez segíti szinten tartani a vércukorszintet. A sör a férfiakra ugyan jó hatással van, a nőknél azonban nem csökkentette a diabétesz előfordulásának valószínűségét. A tömények viszont kimondottan rossz hatással vannak a nőkre – a férfiaknál viszont ezeknek nincs hatása.

A kutatók persze nem azt sugallják, hogy az alkohol jó hatással van a szervezetre. „Az alkoholt ötven különböző betegség kialakulásához kötik, szóval nem mondjuk azt, hogy gyerünk, igyál” – nyilatkozta a kutatást vezető Janne Tolstrup.

hvg.hu

Kulcsszavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • cukrom.hu_webshop
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram