Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g pisztráng,
- 1 lime leve,
- 2 teáskanál só,
- 1 kávéskanál fehér bors,
- 1000 g édesburgonya,
- 3 evőkanál petrezselyem,
- 1 evőkanál olívaolaj a rács lekenéséhez.
A rozmaringmártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál friss rozmaring aprítva,
- 3 evőkanál olívaolaj,
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,
- 150 ml 0,1%-os tej,
- 2 evőkanál tejszín,
- 1 teáskanál só,
- 1 kávéskanál fehér bors,
- 1 citrom leve,
- 150 ml édesburgonya főzőlé.
Elkészítés: A halat meglocsoljuk a citromlével, fűszerezzük borssal, sóval, és a hűtőszekrénybe téve legalább egy órán át hagyjuk érlelődni. Az egy óra letelte után a grillrácsot átkenjük olajjal, és 200 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük a pisztrángot úgy, hogy közben meg is forgatjuk. Elkészítjük az édesburgonya pürét: két evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a szintén felaprított petrezselyem zöldet. A megtisztított édesburgonyát puhára főzzük, és a főzőlevéből félreteszünk másfél decit. Összetörjük a burgonyát, és összekeverjük a hagymás-petrezselymes olajjal. A rozmaringmártáshoz a hagymát apróra vágjuk, és az olívaolajon lassú tűzön megpároljuk. Hozzáadjuk a rozmaringot, és tovább folytatjuk a párolást kb. 10 percig. Hozzáadjuk a lisztet, folytonos keverés mellett a tejet, a tejszínt, valamint a burgonya főzőlevét. Az egészet összeforraljuk, majd belecsurgatjuk a citrom levét.
1 adag energiatartalma: 663 kcal, szénhidráttartalma: 64 g