Életmód

Published on október 6th, 2017 | by adminisztrator

0

Tovább élnek azok a cukorbetegek, akik kávéznak

Akinél cukorbetegséget állapítanak meg, az általában szinte azonnal egy tiltólistával találja magát szemben, hogy mostantól miket nem ehet, ihat. A legújabb kutatások szerint azonban ezen a listán nincs helye sem a kávénak, sem a teának. Legalábbis, ha nőkről van szó.

Amint az a dr. Joao Sergio Neves által vezetett, 11 éven át tartó vizsgálatból kiderült, azok a cukorbeteg nők, akik napi rendszerességgel fogyasztottak kávét, 51 százalékkal kisebb arányban haltak meg, mint azok, akik egyáltalán nem ittak. Amint arról a Sao Joao Kórház endokrinológusa beszámolt, a kutatás alapján a cukorbeteg nők számára kifejezetten ajánlott a koffeinfogyasztás, ezzel ugyanis csökkenthető náluk az elhalálozás esélye.

A vizsgálat során több mint 3000 diabéteszes személyt kísértek figyelemmel 1999 és 2010 között, mely idő alatt valamivel több, mint hatszázan vesztették életüket, ám minél több koffeint fogyasztott valaki, az elhalálozás kockázata annál alacsonyabb volt nála. Napi 100-200 mg esetében már 57, míg ennél is nagyobb mennyiség esetén már 66 százalékkal csökkent a nőknél az elhalálozás esélye még azután is, hogy minden egyéb fontos körülményt figyelembe vettek a szakemberek. Hasonlóan jótékony hatása volt a teafogyasztásnak is, ám teaivók kevesen vettek részt a vizsgálatban ahhoz, hogy ebből számottevő következtetést lehessen levonni.

A kutatók arra nem találtak magyarázatot, miért csupán a nőknél mutatkozott meg a koffein jótékony hatása, lehet, hogy egyszerűen a két nem közötti biológiai eltérés az oka. És hogy miben rejlik a koffein kedvező hatása? A kávé- és teafogyasztás egyrészt az inzulinérzékenységre van jó hatással, másrészt olyan ásványi anyagokat, fitokemikáliákat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek mind pozitív élettani hatással bírnak.

http://www.vital.hu/kave-cukrosoknak

Kulcsszavak: , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑
  • cukrom.hu_webshop
  • Facebook Cukrom.hu

  • Cukrom Instagram