Kategóriák
Életmód

22 tényező, amely hatással van a vércukorszint alakulására! 2. rész

A folytatásban még több olyan tényezőről olvashatsz, ami a vércukorszint csökkenését, illetve növekedését okozza. A cikk első részében az élelmiszerekről és a gyógyszerekről volt szó. Ebben a részben a fizikai aktivitásról, a biológiai tényezőkről és környezeti tényezőkről olvashatsz bővebben!

kep (319)

Fizikai aktivitás

Rendszeres mozgás

A testmozgás, és bármilyen fizikai aktivitás, még a gyaloglás is hatással van a szervezetre, és a vércukorszintre is. A testmozgás nem csak csökkenteni tudja, hanem akár valamennyire növelni is tudja a vércukorszintet, ezért nem mindegy, hogy mikor milyen fajta mozgást végzünk. A rendszeres mozgás abban tud segíteni, hogy a vércukorszint ingadozása minél kisebb legyen, és minél jobban kontrollálható legyen. Ezért a testmozgás képes csökkenteni, illetve megszüntetni a nagyobb vércukorszint kilengéseket. Több tanulmány is igazolta, hogy csökkenti a hyperglikémia, a túl magas vércukorszint, és a hipoglikémia, túl alacsony vércukorszint kialakulásának a valószínűségét.

Nehéz fizikai munka

Nem csak a különböző mozgásformák, hanem a kemény fizikai munka is hatással van a vércukorszintre. Ha túlságosan megerőlteted a tested, akkor az negatív hatással lesz a vércukorszintedre. Mindig csak annyi fizikai munkát végezz, amelyet elbírsz, és azt is fokozatosan.

Biológiai tényezők

Hajnali órák

A vércukorszint szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen időközönként kap a szervezet inzulint, és hogy mikor, mit, mennyit evett utoljára. A hajnali órákban jellemző a drasztikus vércukorszint csökkenés. A reggeli hipoglikémia azoknál a cukorbetegeknél is kialakulhat, akiknek nincs szüksége mesterséges inzulinra.

Rosszul tárolt inzulin

A rosszul tárolt inzulint senki ne használja fel, mert a megváltozott hőmérsékletnek, vagy egyéb veszélyeztető tényezőnek köszönhetően akár teljesen másképp is hathat, mint a vércukorszint csökkentése. A lejárt, vagy nem megfelelően tárolt gyógyszerek akár még nagyobb kárt is okozhatnak, mint ha nem használnák fel.

Inzulin felszívódás

Mindenkinél másképp hat az inzulin, így a felszívódás gyorsasága és mértéke is másképp fog hatni. Átlagosan nincsenek olyan nagy eltérések, de mindig előfordulnak kivételek, amikor is az inzulin felszívódása túl lassú, vagy éppen túl gyors.

Alvás

kep (317)

A megfelelő mennyiségű alvás segít egyenletesebbé tenni a vércukorszintet. A túl sok, illetve a túl kevés alvás nem tesz jót sem a szervezetnek, sem a vércukorszintnek. Naponta legalább hat órát aludjon mindenki, és 9-10 óránál többet nem érdemes ezzel tölteni.

Stressz

kep (318)

A stressz tipikusan egy olyan tényező, ami megemeli a vércukorszintet. Már kis mennyiségű stressz esetén is megfigyelhető a folyamat. És minél nagyobb szintű stresszt kell valakinek megélnie, annál nagyobb lesz a vércukorszint emelkedés is.

Betegségek

Nem csak a stressz az egyetlen olyan betegség, ami befolyással van a vércukorszintre. Sőt nem is kell komoly betegségeket felsorolni, mert egy egyszerű megfázás is képes a vércukorszintre negatívan hatni. Ilyen esetekben fontos az immunrendszer erősítése.

Menstruáció

Nőknél a menstruáció is okozhat változást a vércukorszintben, illetve idősebb nőknél a változókorban is nagyon oda kell figyelni. Ez nem törvényszerű, és sok nő esetében nem is keletkezik semmilyen változás, de akadnak jópáran, akiknél viszont komolyabb befolyásoló tényezőként jelenik meg.

Napszak

Az sem mindegy, hogy mennyire követjük életvitelünkkel a napot. Ha gyakran maradunk fenn éjszaka, és nappal alszunk, illetve gyakran váltogatjuk, hogy mikor milyen napszakban vagyunk aktívak, az sincs jó hatással a vércukorszintre. Ezért például nem is ajánljuk, hogy cukorbetegek három műszakba járjanak dolgozni.

Genetika

És természetesen, mint biológiai tényezőt, muszáj megemlíteni a géneket is. A cukorbetegség egy olyan népbetegség, amely könnyen örökölhető, ezért ha a felmenők között több cukorbeteg is előfordult, akkor igen nagy az esély a családban történő cukorbetegség kialakulására való hajlamra.

Környezeti tényezők

Dohányzás

A dohányzást azért tettük a környezeti tényezők közé, mert sokan nem önszántukból lesznek kitéve a cigi füstnek, hanem passzív dohányzás útján. A dohányzás nagyon káros folyamat bárki számára, de a cukorbetegeknek különösen fontos, hogy messziről elkerüljék a cigi füstöt, mert a vércukorszint megemelése mellett, a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is okozhatja.

Hőmérséklet

A hőmérséklet is befolyással van a vércukorszint alakulására. A hőség, meleg idő hatására valamilyen szintű emelkedés valósul meg. Ezért a nyári hónapokban óvatosabbnak kell lenni, és bőven pótolni az elvesztett folyadékot.

Napsütés

A hőmérséklet mellett az erős napsütés is okozhat kellemetlen meglepetéseket, ezért nyáron egy óránál tovább nem érdemes a napon maradni. Az pedig egyenesen veszélyes, ha a megfelelő védelem nélkül teszi ki magát valaki a tűző napsugaraknak.

Forrás: macosz.hu