Kategóriák
Életmód

A cukorbetegség okozta fog- és íny szövődmények könnyen kialakulnak!

A cukorbetegség nem csak önmagában jelent veszélyt, hanem egy sor szövődmény képes kialakítani, ha nem sikerül tartósan lecsökkenteni a vércukorszintet. Így elsősorban azoknak a cukorbetegeknek kell figyelnie, akiknél rendszeresen magas értékeket vesz fel a vércukorszintmérő készülék. Az egyik ilyen veszélyeztetett terület a fogak és az íny, ami elsőre nem tűnik olyan komoly dolognak, de súlyos problémákat tud okozni, ha nem kezelik időben!

A cukorbetegség hatása a szervezetre

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is nagy változásokat idéz elő, főleg a testben. A hatások szinte mindegyike a túlzottan magas vércukorszint miatt alakul ki. Így azok a 2-es típusú cukorbetegek, akiknél sikerült kontrollálni a vércukorszintet, és már inzulinra sincs szükségük, jóval előnyösebb helyzetben vannak társaiknál. A magas vércukorszint jelenléte az erekben és a véráramban elősegíti a különböző káros baktériumok, gombák, rákos sejtek szaporodását. A cukor ezeket a kórokozókat táplálja, ahelyett, hogy eljutna a sejtekhez, és azoknak adna energiát. Így előáll egy olyan káros helyzet, amiben a szervezetbe bekerült glukóznem csak, hogy éhezteti a sejtjeinket, energiát elvonva a szervezettől, hanem még a káros baktériumokat segíti.

Az egyik ilyen következménye ennek a kifordított helyzetnek, hogy a fogak és az íny környékén szövődmények alakulnak ki.

Így károsítja az ínyt a cukorbetegség

kep (265)

Elsősorban íny- és fogágy problémák jelentkezhetnek, amelyeket, ha nem kezelnek időben, akkor az egész fogra, illetve fogazatra súlyos hatásai lehetnek. Az egyik legrosszabb eshetőség, hogy a fog, illetve több fog is kiesik, amit nehéz pótolni. A cukorbetegség már fiatal korban is jelen lehet, éppen ezért a fogak rendes kifejlődését is gátolhatja, egy korai cukorbetegség. De erre szerencsére nem sok példa akad. Inkább az idősebb korosztálynál szokott előfordulni a fog- és ínyszövődmények kialakulása. Ez többek között a természetes fogvesztési folyamatokat erősíti, illetve gyorsítja fel valamennyire.

Az egész folyamat azzal kezdődik, hogy a cukorbetegek szervezetében több a baktérium és gomba, ami a fogakon megtapadva, lassan fogkővé alakulhat. Ilyen esetben a magas vércukorszint még jobban felgyorsítja a gombák és baktériumok szaporodását, amivel az íny begyulladását éri el. A gyulladás pedig lefelé a foggyökér felé terjed, ami miatt még több kárt okoz a szájban. Az oxigénmentes környezetbe beékelődött baktériumok és gombák, pedig elkezdik tönkretenni a fogakat. Ha ez a folyamat sokáig kezeletlen marad, akkor szembesülhet a cukorbeteg a fog kiesésével.

A fog- és ínybetegségek tünetei

Az első tünet, illetve figyelmeztető jel, amivel találkozni szokás: az a fogínyvérzés. Ezt követi általában az íny megduzzadása, fájdalma. Az első tünetek megjelenésekor érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, hogy még időben megakadályozd a probléma kialakulását!

A megelőzésről

kep (267)

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy alaposan, naponta legalább háromszor kellene fogat mosni mindenkinek. Étkezések után szükség van valamilyen szintű fogtisztításra, hogy az ételmaradékok, ne maradjanak a szájüregben. Szükség lenne még naponta legalább egyszer a fogselyem használatára is, ami abban tud segíteni, hogy a fog és íny között lévő területet kitisztítsa. Ide ugyanis nem ér be a fogkefe, ezért a baktériumok és gombák nagy része itt telepszik le.

A rendszeres fogászati ellenőrzés szintén segít a problémák minél hamarabbi felismerésében. Fogorvoshoz menni, tényleg nem élvezetes dolog, de ha rendszeresen jársz ellenőrzésre, és rendesen ápolod a fogad, akkor olyan sok dolga nem lehet majd a fogaiddal. Hidd el a fogproblémák nem fognak maguktól elmúlni, inkább csak súlyosbodnak. Ha észleled a figyelmeztető jeleket, akkor addig menj, amíg még el tudod mondani, hogy hol fáj, mint már annyira be legyen gyulladva az ínyed, hogy beszélni se tudsz.

Forrás: macosz.hu