Kategóriák
Hírek

A géneknek, vagy az életmódnak van nagyobb szerepe?

A 2-es típusú cukorbetegségnél kulcsfontosságú tényező, hogy mi az, ami a legnagyobb hatással van a kialakulására. Vajon a gének szerepe a meghatározó, és az öröklött hajlam, vagy az életmód a leginkább befolyásoló tényező?

A gének szerepe

kep (293)
A legtöbb betegségre való hajlamot a géneken keresztül tovább lehet örökíteni a következő generációkra. A 2-es típusú cukorbetegség esetén is fennáll ez a tényező, így akinek felmenői között előfordult 2-es típusú cukorbetegség, annál nagyobb a valószínűség a betegség kialakulására.
De a genetikai tényezők nagyon sok esetben nem jelentik azt, hogy ki is alakul a 2-es típusú cukorbetegség. Több kutatás is zajlott a témában, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a családon belül előforduló több 2-es típusú cukorbetegség sem feltétlenül a gének miatt jelent veszélyt a következő generációra. Egy család, olyan együttélést valósít meg, ahol a családtagok nevelése, és a környezeti hatások nagyban befolyásolják az életmódot. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az egészségtelen életmódot élő szülőknél kialakult 2-es típusú cukorbetegség nem csak a gének miatt jelenik meg a gyerekeknél is, hanem azért is, mert a gyerekek is egészségtelen életmódot folytatnak.

Az életmód szerepe

 
A genetikai tényezővel ellentétben az életmódon tudunk változtatni, csak sokan ezt is addig halogatják, amíg már kialakul a betegség. A nevelésnek és a gyerekkorban tanultaknak meghatározó szerepe van, így a 2-es típusú cukorbeteg gyerekeknél nagyrészt a szülőkön van a felelősség, hogy megelőzzék a betegség kialakulását.
Az életmód meghatározó szerepét ikerkísérletekkel is sikerült bizonyítani. A tanulmányban olyan egypetéjű ikerpárok vettek részt, akiknél az egyik iker 2-es típusú cukorbeteg volt, míg a másik teljesen egészséges. Ez már eleve bizonyítja, hogy az eltérő életmódot folytató, de azonos genetikai háttérrel rendelkező embereknél más a kialakulás valószínűsége. A kísérletben résztvevő ikrek egészséges fele jóval egészségesebb életmódot is folytatott, mint a 2-es típusú cukorbeteg testvére.
Az egészséges életmódhoz az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás, és a lelkileg kiegyensúlyozott élet tartozik. Ennek a három tényezőnek van kulcsfontosságú szerepe abban, hogy az életmód mennyire befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a valószínűségét.
 

Gének vs. életmód

kep (294)
Az előbbiek alapján talán úgy tűnhetett, mintha szinte csak az életmódnak lenne szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, de azért ez mégsem ilyen egyszerű. A legtöbb genetikai hajlam esetében pusztán kialakulási kockázatnövekedésről beszélhetünk, ami elég nagy hátrányt jelent azokkal szemben, akiknek a felmenői között nem szerepelt 2-es típusú cukorbetegség. Vagyis a gének szerepe igencsak meghatározó, de általánosságban elmondható, hogy pusztán az öröklött hajlam nem sok esetben elegendő a tényleges betegség kialakulásához.
Tehát, akkor a géneknek, vagy az életmódnak van-e nagyobb szerepe a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában? Egyértelműen az életmódnak. Ezt erősíti meg az, hogy nagyon sok 2-es típusú cukorbetegnek egyáltalán nem volt genetikai hajlama a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mégis a helytelen életmódnak köszönhetően kialakult nála. Ezért akiknél fennáll a genetikai hajlam, azok fokozottan figyeljenek az életmódjukra, hogy ne alakuljon ki náluk a betegség.
 
 
 
 
 
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük