Kategóriák
Hírek

A szívbetegek inkább adakozzanak, és ne öntsék le magukat jeges ví­zzel

Mi is tulajdonképpen a jeges vizes kihí­vás?
Egy Amerikából terjedő új kihí­vás, ami ezúttal nem csak unalomból, vagy menőségből lehet érdekes, hanem komoly adománygyűjtő akció. Az ALS szindrómában szenvedő betegek kezelésére, életének megkönnyí­tésére, és a betegség gyógymódjának a megtalálására szeretnének minél több pénzt gyűjteni a jeges vizes kihívás kitalálói.
A dolog lényege, hogy akit kihí­vtak, annak vagy adományoznia kell az ALS szindrómában szenvedő betegek részére, vagy egy vödör jeges vizet kell magára öntenie. Ezt videóra kell vennie, és feltenni az internetre. Utána másokat is kell kihí­vnia,és tulajdonképpen í­gy terjed a dolog. Sokat segí­t az érdeklődés fenntartásában és az adományok növelésében, hogy több hí­resség, köztük magyarok is részt vállaltak a terjesztésben, illetve az adományozásban.
pic (24)
Az ALS szindróma
A tudomány jelenlegi  állása szerint az ALS szindróma gyógyí­thatatlan betegség. Az adományok nagy részéből olyan jelenleg is tartó projekteket támogatnak, illetve ezután indí­tanak, amely segí­tségével a betegség gyógymódját szeretnék megtalálni. Teljes neve amiotrófiás laterálszkerózis, amit röviden csak ALS szindrómaként emlegetnek. Bár a kór ritka betegségnek számí­t, csak Magyarországon több száz új beteget regisztrálnak évente. Világszerte ez az arány több, mint 300 ezer új esetet jelent évente.
Jelenleg majdnem száz olyan projekt létezik amely az ALS szindrómával kapcsolatban végez kutatásokat, tanulmányokat. Az adományokból befolyó összegből ezeket támogatnák, illetve újakat is indí­tanak, amint lesz rá lehetőség. Gyors lefolyású, halálos betegségről van szó, ami olyan szinten leépí­ti a idegsejteket, és az izmokat, hogy az esetek körülbelül felében csak 2-3 évet tudnak együtt élni vele. A leghí­resebb ALS szindrómában szenvedő beteg, Steven Hawking ugyan már több évtizede életben van, de az izmok bénulása nála is olyan mértékű, hogy különböző technológiai eszközökkel tud csak kapcsolatot tartani másokkal.
A szívre különösen sokkolóan hat a jeges ví­z
Az eddigiekben bemutattuk azt, hogy milyen nemes ügy áll a háttérben, amiért tényleg mindenkinek érdemes egy keveset adakoznia, attól függetlenül, hogy valaki kihí­vta-e, vagy sem. Az adakozás mellett azonban nem ajánljuk a szí­v- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, vagy olyanoknak, akiknél ez a kockázat jelentősen magas. Bárki aki ugrott már be hideg ví­zbe, az tudja, hogy milyen sokkolóan hat a testre, és legfőképp a szí­vre. Hirtelen légzéséi nehézséget is okoz, de ez eltörpül az olyan súlyos kockázat mellett, mint a hirtelen szí­vleállás. Jelen pillanatban még nem tudunk olyan esetről, ahol a jeges vizes kihí­vás szívmegállást, és ehhez kapcsolódó halálesetet okozott volna, de nem is szeretnénk, hogy ez megtörténjen,és az újságok címlapján erről legyen szó.
A cukorbetegek esetében, még ha most nincsenek is szívproblémák, vagy erre utaló jelek, akkor is érdemes átgondolni, hogy megéri-e kockáztatni.
Adományok
Évente eddig is érkeztek jelentősebb mennyiségben felajánlások, de tény, hogy az ALS szindróma a gyors lefolyás, és a ritkábban történő megbetegedések miatt eddig sokkal kevesebb adományt, figyelmet kapott. A jeges vizes kihí­vás előtt évente pár milliárd dollárból gazdálkodott az alapí­tvány, amiből többnyire a jelenleg is futó projekteket támogatta.
A vizes kihí­vás óta az adományok értéke, már átlépte a 40 milliárd dollárt is, ami folyamatosan nő. Bár a kihí­vás Amerikából indult, lassan az egész világon csatlakoznak hozzá, hála a médiának, különösen az internetnek. Azt nehéz lenne megbecsülni, hogy mennyi pénz fog még befolyni, de a szakemberek már ebből a pénzmennyiségből is jelentős előrehaladást remélnek.
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük