Kategóriák
Életmód

Az immunrendszer védője: a C-vitamin

Amit tudni kell a legmagyarabb antioxidánsról

A C-vitamin talán a legismertebb mikrotápanyag, legtöbben a fontosságával is tisztában vannak. Ám azt, hogy pontosan mi a funkciója a szervezetben, illetve hogy milyen tünetekkel jár a hiánya, már kevesebben tudják.
A C-vitamin az egyik legnépszerűbb mikrotápanyag és az egyik legtöbbet szedett étrend-kiegészítő. Hatalmas szerepe van a szervezet normális, egészséges működésének fenntartásában: elsősorban az immunrendszernek van szüksége elegendő C-vitaminra, de többek között a szép bőrhöz is kell C-vitamin.
A C-vitamin kulcsfontosságú jó néhány enzim és fehérje előállításához, szintéziséhez. Erős antioxidáns, véd az oxidatív stressz ellen – ez az állapot szerepet játszik olyan betegségek kialakulásában, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.
Az immunrendszerrel kapcsolatos jótékony hatása, hogy serkenti a fehérvérsejtek működését (és a számukat is növeli), emellett a sejtek falát is erősíti, így a kórokozók nehezebben hatolnak át rajtuk. Emellett a kórokozók “mérgeit” is segít hatástalanítani. Enyhe antibiotikus hatása van: egyes baktériumok elpusztulnak a jelenlétében.
c-vitamin

Jó tudni!

A természeti népek és az ókori görögök már évezredekkel ezelőtt sejtették, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek segítenek megelőzni bizonyos betegségeket, így a C-vitamin hiányával összefüggő skorbutot is. Az első ellenőrzött, két csoportot összehasonlító orvosi kísérletnek tartják a skorbuttal kapcsolatos esettanulmányt (mely a C-vitamin felfedezésének egyik mérföldköve), melyben James Lind, a brit Királyi Tengerészet sebésze naranccsal és citrommal egészítette ki néhány tengerész étrendjét, míg mások nem kaptak gyümölcsöt.

A C-vitamin vízben oldódik, így a szervezetünk nem is tudja elraktározni: a fel nem használt, felesleges mennyiség a vizelettel kiürül. A legtöbb emlős saját maga szintetizálja, az ember azon néhány élőlény egyike, amely nem képes erre, ezért a táplálékán keresztül kell mindennap magához vennie. Egyénenként eltérő lehet, hogy kinek mennyi C-vitaminra van szüksége: több C-vitamint igényelnek a fogyókúrázók, a várandós vagy szoptató kismamák, illetve azok, akik stresszes életet élnek.
Érdemes tudni, hogy a szervezetünk a fölös C-vitamint gyorsan elkezdi kiüríteni: ezért az egyszerű készítményekből nehezen fedezhető a megnövekedett szükséglet.
Szerencsére a kiegyensúlyozott étrenden élőknek nem kell tartaniuk a skorbuttól. Azonban ha a kelleténél kevesebb C-vitamin jut a szervezetünkbe, annak jól látható, érzékelhető jelei vannak. A nehezen gyógyuló sebek, a vérző fogíny, a fertőzésekre való fogékonyság, a gyakori légzőszervi megbetegedések egyaránt a C-vitamin hiányára figyelmeztetnek.
Vitamin-C-2
Érdekesség! A C-vitamin-hiányos állapot kialakulásának dohányzóknál 3-4-szer akkora a kockázata, mint a nemdohányzóknál. A cigarettafüst nagy mennyiségű káros anyagot, úgynevezett szabad gyököt szállít. A C-vitamin képes semlegesíteni ezeket az anyagokat, ám ez erősen megnövekedett C-vitamin-felhasználással jár. Ennek fényében nem meglepő, hogy a dohányzók átlagos C-vitamin-szükséglete 40%-kal meghaladja a nemdohányzókét, míg erős dohányosok esetében ez az érték magasabb is lehet.

A C-vitamin fő forrásai a friss gyümölcsök és zöldségfélék, pl. a narancs, a kivi, a paprika vagy a káposzta. E széles választék ismeretében nem jelenthet problémát a C-vitamin-szükséglet fedezése. A C-vitamin azonban rendkívül érzékeny anyag: tárolási körülmények miatt, oxigénnel érintkezve, fény vagy hőmérséklet hatására egyes élelmiszerek C-vitamin-tartalma akár teljes egészében elveszhet. Hasonló következményekkel jár, ha a zöldségeket áztatjuk, aprítjuk, vagy túl hosszú ideig melegen tartjuk.

forrás: drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük