Kategóriák
Életmód

Cukorbetegek fogápolása

Diabétesz esetében különösen fontos a szájhigiénia, a rendszeres és alapos fogápolás. A cukorbetegek fogai sokkal gyorsabb ütemben szuvasodnak, romlanak, mint egészséges társaiké. Szervezetük hevesebben reagál a fertőzésekre, mert a cukorbetegség rombolja a fehérvérsejteket, melyek a bakteriális fertőzések legfőbb harcosai. Mivel a fogágy megbetegedések bakteriális eredetűek, cukorbetegek körében gyakoribb és súlyosabb formában fordul elő a fogínygyulladás is. A nyál glukóztartalma a vércukorszinttől függ, ezért is fontos a beállított vércukorszint érték fenntartása. Cukorbetegek körében a szájszárazság is gyakoribb, s tudvalevő, hogy a csökkent nyáltermelés fogszuvasodást eredményezhet.

Diagnosztizált cukorbetegségben különösen fontos a rendszeres fogkő eltávolítás, hisz ezáltal gátat szabhatunk a szájban lévő káros baktériumok elszaporodásának.

Mik a cukorbetegek körében oly gyakori fogágybetegségek tünetei?

  • kellemetlen, rossz szájszag
  • fogíny duzzanat, vérbő fogíny, fogínyvérzés
  • fogíny visszahúzódása, mely láthatóvá teszi a fognyakat
  • fognyaki érzékenység

A visszahúzódott fogíny által kiváltott fognyaki érzékenység következő lépcsőfoka a fogak meglazulása, s a fogvesztés. A kontrollálatlan vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség tehát mindezek elkerülése érdekében gyakori fogorvosi ellenőrzést tesz szükségessé.
Fontos, hogy megfelelő technikával, alaposan tisztítsák fogukat az érintettek, napi kétszeri fogmosás és a fogközök megtisztítása mellett a fogkefe rendszeres fertőtlenítése és szükség szerinti cseréje is elengedhetetlen. Megfelelő szájhigiéniával csökkenthető a fogágy megbetegedések kialakulásának eshetősége.

Nagyon fontos, hogy a vércukorszint minél közelebb legyen a normál értékhez. Megfelelően karbantartott cukorbetegségben pedig éppúgy elegendő a félévenkénti fogorvosi kontroll, mint a nem cukorbetegeknek.
Amennyiben Ön cukorbeteg, fogorvosát tájékoztassa betegségéről, valamint a szedett gyógyszerekről. Ha diabéteszes esetében szájsebészeti műtétre kerül sor, a fogorvosok csak beállított vércukor értékek után látják el a pácienst. Rossz vércukorszintnél a sebek nehezebben gyógyulnak, nagyobb a fertőzésveszély és a szövődmények kialakulásának lehetősége.


Egy másik megközelítése a dolgoknak, hogy napjainkban az egyszerű fogászati szűrővizsgálat már egyben diabétesz-szűrővizsgálatként is szolgálhat.
Ugyanis a féléves fogászati kontroll alkalmával a fogorvos nemcsak azt állapítja meg, hogy van-e lyukas fogunk, hanem fogazatunk állapotából felismerheti a kezdődő cukorbetegséget is. Cukorbetegség gyanújára hívja fel a figyelmet a hiányzó fogak száma, és a mély fogínytasakok jelenléte. Normál esetben a fogíny és fog közti rés max. 3 mm vagy annál kisebb. Cukorbetegségben gyakori gyulladásos állapotokban ez a távolság megnő, mélyebb lesz, s hagyományos fogmosással már nem tisztítható, így a tasak mélyén megtelepedhetnek és elszaporodhatnak a baktériumok, fokozva az állapotromlást. Mindez a fog tartószövetének állapotát is érintve a fog meglazulásához, kihullásához vezethet. Ez a tény felveti a cukorbetegség gyanúját. A fogorvos felhívja a páciens figyelmét az esetleges diabétesz tüneteire, szakorvoshoz irányítva az ellátottat megakadályozhatja egy komoly betegség kialakulását is.

A rendszeres fogászati szűrés tehát nemcsak fogaink, de egész szerveztünk egészségi állapotának érdeke!

Forrás: harmonet.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük