Kategóriák
Hírek

Cukorbetegnek állí­tottak elő klónozott őssejteket most először

Egy 32 éves,örökletes cukorbetegségben szenvedő nő esetében sikerült először az őssejt-klónozás. A kutatók a nő örökítőanyagát kivonták az egyik sejtjéből, majd egy sejtmagjától megfosztott donor petesejtbe ültették be azt. Ezután a svájci Dieter Egli által vezetett kutatócsoport a klónozott petesejtből embrionális őssejteket tenyésztett ki -írja a német lap, a Die Zeit.
pic (100)
A kutatók azt remélik, hogy ezekből később inzulintermelő béta-sejteket tudnak nevelni. A hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek ugyanis a cukorbetegség kialakulásakor elpusztulnak. Ha a klónozott sejteket visszaültetik a betegbe, az a gyógyulási esélyt növelheti, minthogy a szervezet a klónsejtet is sajátjának tekinti.
A kí­sérletek lefolytatásához Egli, aki korábban a Harvard Egyetemen dolgozott, munkahelyet váltott és egy magánfinanszí­rozású laboratóriumba szerződött. A New York-i Stem Cell Foundationról (őssejt alapítvány-ról) van szó. Az USA-ban ugyanis közpénzből nem finanszí­roznak olyan laboratóriumot, ahol klónozási kí­sérletek zajlanak. Ráadásul Massachussettsszel szemben (ahol a Harvard működik) New York Állam engedélyezi a donortól származó petesejtek felhasználását klónozási kí­sérletekhez.
A kísérletekben azt használják ki, hogy az embrió sejtjei még nem differenciálódtak,így azokból bármelyik szervhez szükséges sejtek kifejlődhetnek. Így az embrionális őssejtekből pót szövetek tenyészthetők ki. Először 1981-ben izoláltak egerekben embrionális őssejteket. 1998-ban az amerikai James Thomsonnak, a Wisconsini Egyetemen sikerült az első emberi sejtkultúrákat kitenyésztenie embrióból.
Felnőttek is képesek őssejt képzésére. Erre példa a csontvelő, ahol állandóan új vérsejtek képződnek.  ám a probléma az, hogy a csontvelőben lévő őssejtek kevésbé képesek az átalakulásra és az osztódásra.
Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük