Kategóriák
Életmód

Demencia: védi az agyat a cukorbetegek gyógyszere

A metformint szedő betegeknél ötödével alacsonyabb a demencia kialakulásának veszélye – derül ki egy friss kutatásból.
kep (543)
„A metforminnak valóban idegsejtvédő hatása lehet az agyra” – mondta a szerzőként közreműködő dr. Rachel Whitmer, az egyesült államokbeli Kaiser Permanente egészségbiztosító epidemiológus kutatója. „Ez egy megfigyelésen alapuló, retrospektív, lakosságon alapuló tanulmány, amely statisztikai együtt járást bizonyít, nem pedig ok-okozati összefüggést” – tette hozzá. Az eredményeket a nemzetközi Alzheimer-konferencián, Bostonban mutatták be.
A 2-es típusú cukorbetegséggel éléknél az értekezés háttér információi szerint nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A diabétesz kezelésére adott gyógyszerek és az időskori szellemi leépülés összefüggésére vonatkozóan azonban nagyon kevés korábbi adatot találtak a kutatók.
Annak feltérképezésére, hogy a gyógyszerek csökkentik-e a demencia veszélyét, Whitmer és kollégái 15 000 2-es típusú cukorbeteg adatait elemezték, akik akkor kezdtek egy készítményből álló terápiát. Az összes résztvevő 55 éves, vagy annál idősebb volt. Akadt köztük olyan, akinél már 10 éve diagnosztizálták a betegséget, de egyikük sem szedett gyógyszert a kutatás kezdete előtt. „Metformin-, szulfonilurea-, tiazolidindion- vagy inzulintartalmú készítményt kaptak” – nyilatkozta dr. Whitmer. Ezen hatóanyagok közül mind csökkenti a vércukorszintet, de más hatásmechanizmus révén. Az ötéves megfigyelési időszakban a betegek csaknem tizedénél állapítottak meg demenciát. (A szakértők elmondása szerint nem tettek különbséget az Alzheimer-kór és a demencia más formái között.)
A szulfonilureákat, tiazolidindionokat vagy inzulint kapókhoz képest a metforminos betegeknél ötödével alacsonyabb volt a demencia kockázata. Dr. Whitmer szerint lehetséges magyarázat, hogy állatkísérletek során kiderült: a metformin szerepet játszik az új agysejtek képződésének folyamatában, illetve gyulladáscsökkentéshez is köthető.
forrás: www.mno.hu