Kategóriák
Életmód

Gyors összefoglalás kezdő cukorbetegeknek

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség azt jelenti, hogy a véredben lévő glükóz, amelyet vércukornak is hívnak, mennyisége túl nagy. Glükózra mindenkinek szüksége van, az étellel, amit megeszünk, testünk energia-ellátását biztosítjuk. Glükózt a májunkban és izmainkban is tárolunk. Azonban, ha a véredben túl sok van, az ártalmas az egészségedre.

Az inzulint egyik fontos szervünk, a hasnyálmirigyünk termeli. Az inzulin azért szükséges, mert segítségével képes szervezetünk a glükózt a vérből a sejtjeinknek átadni, így biztosítva testünk „üzemanyagát”.

Ha cukorbeteg vagy, akkor a hasnyálmirigyed vagy túl kevés inzulint termel, vagy sejtjeid nem használják elég jól a rendelkezésükre álló inzulint. Ha vércukorszinted túl nagy, akkor az károsítja tested számos részét, például a szíved, a szemed, a veséd és az idegrendszered.

kep (565)

Csak egyféle cukorbetegség van?

Nem, alapvetően három fajtájuk van.

Az 1-es típusú cukorbetegség azt jelenti, hogy azok a sejtek, amelyeknek a hasnyálmirigyben az inzulint kellene előállítaniuk, nem dolgoznak megfelelően. Ezért, ha 1-es típusú cukorbeteg vagy, akkor minden nap inzulin beadásával kell segítened a testedet. Minden fiatal megtanulhatja adagolni a szükséges inzulinmennyiséget, amely a mozgástól és az elfogyasztott ételtől függ. Mindez segít majd a cukorbetegséged megfelelő‘ kezelésében, akkor is, ha zsúfoltak a napjaid. Az 1-es típusú cukorbetegséget inzulinfüggőségnek vagy gyermekkori cukorbetegségnek is szokták nevezni.

A 2-es típusú cukorbetegség azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de a sejtek nem tudják azt igazán jól hasznosítani. Ha 2-es típusú cukorbeteg vagy, akkor inzulinra vagy tablettákra van szükséged, hogy a tested jobban felhasználhassa a termelt inzulint. A 2-es típusú cukorbetegséget felnőtt kori cukorbetegségnek is hívják. Sajnos, manapság egyre több fiatalnál fedezik fel a betegség 2-es típusát is, főleg azoknál, akik túlsúlyosak vagy kövérek.

A cukorbetegség harmadik típusa a terhesség idején alakulhat ki az anyák szervezetében. Ilyenkor általában a 2-es típusú betegség jelenik meg, ami végigkíséri a szülés utáni életüket, és megnöveli annak a kockázatát is, hogy a gyermekük túlsúlyos lesz, ami gyakorta vezet 2-es típusú cukorbetegséghez.

Mitől lehetnek a fiatalok cukorbetegek?

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásáért főként a gének, másrészt pedig bizonyos vírusok és méreganyagok felelősek. A tudósok jelenleg is fontos kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy megállapítsák az 1-es típusú betegség kialakulásának okait, valamint hogy megakadályozzák azokat a folyamatokat, amelyek károsítják a hasnyálmirigyet. A kutatók ma már meg tudják mondani előre, hogy ki hajlamos a betegségre, és a jövőben talán majd meg is tudják akadályozni, vagy késleltethetik kialakulását.

Az elhízás, a túlsúlyosság egyértelműen megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Azok a fiatalok tehát, akik egészségtelen, hizlaló ételeket esznek, nem mozognak eleget, és családjukban már van cukorbeteg, nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek maguk is.

Mit kell tennem azért, hogy jól kezeljem cukorbetegségemet?

Kulcsfontosságú, hogy a vércukorszintedet a lehető legközelebb tartsd a normális értékhez! Ennek érdekében:

egészséges és megfelelő mennyiségű ételeket kell enned;
szükséges, hogy minden nap mozogj, élj aktív életet;
ügyelned kell arra, hogy az egészséges határon belül maradjon a testsúlyod;
orvosod utasításait követve kell szedned a gyógyszereket és a megbeszélt időpontokban ellenőrizned kell a vércukorszintedet!
Az orvosod meg fogja mondani a számodra megfelelő vércukorszint nagyságát, ez mindenkinél más lehet. A cél az, hogy véred glükózszintjét a lehető legközelebb tartsd ehhez az értékhez!

Fontos, hogy tudd, a vércukorszintedet befolyásolja az étel, amit megettél, de az is, ha megfázol, vagy izgulsz egy dolgozat vagy felelés miatt – egyszóval, ha stresszes a napod. Az inzulin és a tabletták, de a testmozgás is arra hivatott, hogy csökkentse a vércukorszintedet.

A szénhidrátok jó energiaforrást jelentenek a szervezetünknek. Ha azonban egyszerre túl sokat eszel belőlük, akkor a vércukorszinted magasra ugorhat. Számos étel tartalmaz szénhidrátokat. A legjobb választás közülük a teljes kiőrlésű gabonákkal készült ételek, a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej, a friss gyümölcsök és zöldségek. Inkább ezeket kell választanod, nem pedig fehér kenyeret, zsíros tejet, édesített gyümölcsleveket vagy chipseket, édességeket, desszerteket.

Miért kell ügyelnem a cukorbetegségemre?

Azért, mert ezzel tudod csökkenteni más betegségek kialakulását. A magas vércukorszint károsítja a vérereket, és szívinfarktust vagy agyvérzést okozhat. Más szerveket is megtámadhat, ami vaksághoz, veseelégtelenséghez, a lábujjak vagy a láb, de a fogak elvesztéséhez is vezethet. A jó hír azonban az, hogy ha megfelelően kezeled cukorbetegségedet, akkor ezek a veszélyek elkerülhetők.

Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban: a cukorbetegség nem akadályoz meg abban, hogy teljes életet élj! Kellő odafigyeléssel élhetsz úgy, mint barátaid – hosszú és teljes élet vár Rád is!

Miért fontos, hogy kellőképpen megmozgassuk testünket?

Ha mindennapi teendőd között szerepel az aktív testmozgás, azzal hozzásegíted szervezetedet, hogy egészségesebb, erősebb legyen, és nem utolsósorban energikusabb is. Ezenkívül a mozgás, a sportolás segít megőrizni a megfelelő testsúlyod, és jelentős szerepe lehet a fogyásban is. Az egészséges életmód egyik legfontosabb része a testmozgás!

Nem is hinnéd, mennyit segít a mozgás. Jót tesz akkor, ha rosszkedvű és ideges vagy, ugyanis a mozgás felvidít, és utána jobban fogsz aludni is! A fizikai aktivitás hozzásegíti szervezetedet ahhoz, hogy a vércukrot – amely az energiát biztosítja – jobban legyen képes hasznosítani. A rendszeres mozgás sokat segít abban is, hogy a vércukorszintedet a kitűzött értékek között tarthasd.

Mit sportolhatok?

Számos lehetőséged van arra, hogy „aktivizáld” magad! Az alábbiak közül válaszd ki azt, amelyik neked a legjobban tetszik:

  • Sétálj egy nagyot, menj el túrázni – gyalog vagy biciklivel!
  • Korcsolyázz télen, görkorizz nyáron!
  • Zenélj, énekelj és táncolj barátaiddal!
  • Ha szereted a videojátékokat, válassz olyat, amelyikben mozognod, például táncolnod kell.
  • Kosarazz, focizz vagy teniszezz, de ha ahhoz van kedved, röplabdázhatsz vagy tollasozhatsz is!
  • Elmehetsz bowlingozni, tekézni is.
  • Kitalálhatsz más, neked tetsző dolgokat is, a lényeg csak az, hogy igyekezz fokozatosan minél többet mozogni! Legyen a testmozgás a mindennapjaid része, és vond be a mókába barátaidat, családtagjaidat is!
  • Meglátod, ha vannak társaid a mozgásban, még jobb szórakozás lesz!

Mennyire kell aktívnak lennem?

Ha korábban még soha nem éltél aktív életet, akkor fokozatosan kell belekezdened, minden nap pár perccel többet kell mozognod. Ne hagyd, hogy kezdetben kiábrándítson, hogy nem bírsz sokat és hamar kifulladsz – folytasd csak, meglátod, bele fogsz jönni! Minden mozgás, még a séta is sokat segít! Egyre növeld a megtett séták távolságát és ezzel a lépéseid számát!

Mit kell tennem, mielőtt sportolni indulok?

Beszéld meg az orvosoddal, hogy milyen mozgást, sportot választottál!

Ellenőrizd a vércukorszintedet a mozgás megkezdése előtt és azután is, hogy befejezted!
Ha inzulint szoktál beadni magadnak, akkor ügyelj arra, hogy a vércukrod ne essen túl alacsonyra a sport közben vagy annak befejezése után! Rosszullét esetére mindig legyen rajtad egy karkötő, amelyről leolvasható, hogy cukorbeteg vagy!
Legyen nálad gyümölcslé, szőlőcukor, amit bevehetsz, ha mozgás közben leesett a vércukrod!
Összefoglaló

Jegyezd meg, melyek az egészséges ételek, és mindig törekedj arra, hogy olyat egyél, amiről tudod, hogy jót tesz! Orvosod segíteni fog a helyes étrend összeállításában.
Vizet igyál, ne pedig édesített üdítőket!
Légy aktív – a célod legyen az, hogy naponta egy órát mozogj! Gyalogolj, biciklizz, görkorizz! Mindegy, csak testmozgás legyen.
Megfelelő adag inzulint adj magadnak, vagy gyógyszert vegyél be, ha szükséges szedned! Olyan időközönként ellenőrizd vércukorszintedet, ahogy azt az orvosoddal megbeszéltétek!
Ne tölts se a tévé, se a számítógép előtt több mint két órát naponta! Inkább kevesebbet!
Időnként nézd át újra ezeket a fontos tanácsokat!

Forrás: diabetes.hu