Kategóriák
Életmód

Hogyan hat a cukorbetegség a nőkre

A nőknél sokkal nehezebb összefüggést találni a cukorbetegség és egyéb problémák, például a szexuális zavarok között, ugyanis a mellékhatások közel sem olyan “látványosak”. Ha tehát a tünetek bármelyikével találkozunk,érdemes a cukorbetegséget is felvenni a lehetséges okok listájára.

kep (227)

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság nagyon gyakori probléma, különösen a menopauza idején, de a cukorbeteg nők nagy részét is érinti, függetlenül az életkortól. A cukorbetegség ugyanis tönkreteszi a vérereket, azokat is, melyek a hüvely környékén vannak. A neuropátia következtében pedig az érintett terület érzékenysége és az orgazmusra való képesség is csökken. A problémát viszonylag könnyen lehet orvosolni síkosító segítségével, de a nőgyógyász is felírhat speciális krémeket, illetve hormonpótló gyógyszereket is.

Gombás fertőzések

A cukorbetegségben szenvedő nők gyakrabban szenvednek gombás fertőzéstől, mint az egészségesek, a betegséget okozó mikrobák ugyanis jobban érzik magukat az “édes” környezetben, vagyis a magas vércukorszint vonzó a számukra. Az első lépés a gyógyulás felé természetesen a vércukorszint kordában tartása, majd az egészséges baktériumflóra helyreállítása. Ha már kialakult a fertőzés, vény nélkül kapható, helyileg ható krémekkel általában kezelhető‘, de ha gyakran visszatér, akkor szisztémás, szájon át szedhető gyógyszer lehet a megoldás.

Alacsony libidó

A cukorbeteg nők gyakran a libidó csökkenéséről számolnak be – meglepő módon a szakemberek és a cukorbeteg nők szervezetében túl kevés a tesztoszteron, az a hormon, mely többek között az izmok és a csontok erejéért, illetve a szexuális vágyért is felelős. A hormonpótlás ebben az esetben is megfontolandó, de a partnernek legalább olyan fontos szerepe van: érdemes az előjátékra helyezni a hangsúlyt.

Alacsony önértékelés

Az önbizalom elengedhetetlen a jó párkapcsolathoz és a szexuális élvezethez, hiszen úgy tudjuk csak igazán elengedni magunkat. A cukorbetegségnek azonban gyakori mellékhatása a depresszió, a szorongás, az önbizalomhiány. Azonban bármit teszünk a betegség karbantartásáért, az az önbizalomra is jó hatással lehet: különösen a rendszeres sportolásnak és a vércukorszint szinten tartásának lehet nagy szerepe.

forrás: hazipatika.com