Kategóriák
Életmód

Így csökkentsd a vércukorszinted ? 4 tanács, amit fogadj meg te is!

A vércukorszint csökkentése nem könnyű feladat, és sok lemondással jár. Cserébe azonban a cukorbetegek élete könnyebb lehet, és az egészséges életmódhoz is nagyban hozzájárul. Most olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, amit érdemes mindenkinek megfogadnia!

Az adagok növelése

kep (374)

Fontos, hogy mielőtt bármilyen gyógyszeres adagon emelnél, nézd meg, hogy elméletben milyen következményei lennének. Ezt beszéld meg az orvosoddal, szakemberrel, aki a cukorbetegség miatt kezel.

Elsődleges kérdés, hogy amennyivel növeled például az inzulin adagot, a szervezeted, annyival hatékonyabban is tud majd működni? Vagy csak töredékével fog javulni a helyzet?

A második kérdés, ami szerepet játszik a döntésben, hogy ez milyen hatással lesz a vércukorszintedre. Mert az odáig rendben van, hogy főleg étkezéseknél minél inkább csökkenteni kell a vércukorszintet, de mi lesz éjszaka? Ha tartósan sikerül csökkenteni a vércukorszintet, akkor a hipoglikémia veszélye nagyon megugrik. Így több és hevesebb rosszullét következhet be, mert a vércukorszint így is alacsonyabb szinten van. Nappal még megoldható az időzített evés, de éjszaka már nem. Így a reggeleken sokkal könnyebben alakulhat ki a drasztikusan alacsony vércukorszint.

Használj egy kis ecetet

kep (375)

A legújabb kutatások szerint az ecet hasznos lehet a cukorbetegeknek is. Kis mennyiségről van szó, nagyjából 1-2 evőkanál ecetről, amit akár az ételhez is hozzáadhatsz. Ez segíthet abban, hogy a vércukorszint sokkal lassabban emelkedjen meg, miután ettél.

Az ecet ilyenkor a gyomorba kerülve, gátolhatja a keményítők emésztési folyamatait, ami így később kerül ki a gyomorból. Ezáltal pedig valamennyivel lassabb vércukorszint emelkedést tud kiváltani a szervezetben.

A legnagyobb gondot azonban az ecet íze jelenti, ami valljuk be egyáltalán nem jó, sőt rémes. Egy kis salátával vagy zöldséggel fogyasztható, vagy felhígíthatjuk vízzel is, és így nem kell olyan koncentrált formában fogyasztani.

Aludj 8 órát

kep (376)

Több cukorbetegre is jellemző, hogy a reggeli hipoglikémia veszély miatt megpróbál sokkal kevesebbet aludni, vagy egyébként sem tud rendesen aludni. Vedd figyelembe, hogy a reggeli drasztikus vércukorszint csökkentést könnyebben lehet orvosolni, mint a kevés alvás következtében kialakuló dolgokat. Legelőször is az inzulin érzékenység fog változni.

Holland kutatók egy csoportja megállapította, hogy a kevés és rossz minőségű alvás, akár 25%-kal is ronthatja az inzulin felszívódási képességet, illetve az inzulinnal kapcsolatos hatékonyságot.

Mindenkinek, attól függetlenül, hogy cukorbeteg-e, szüksége van az alvásra, vagy megjelenik a fáradtság. Rövidtávon jellemző még a dekoncentráltság, tompultság érzése. Ilyenkor kevésbé tudsz gondolkodni, vagy bármit is csinálni. Hosszútávon pedig megnöveli a stressz szintet, és a depresszió kialakulásának valószínűségét is még jobban megnöveli. Mert ugye, ez a cukorbetegeknél eleve magasabb, mint egészséges társaiknál.

Így mindenkinek azt javasoljuk, hogy aludj, amíg lehet, kb. 6-8 óra alvásra mindenkinek szüksége van.

Ne becsüld le a sétálás erejét

A mozgás és sportolás mindenki számára elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. A cukorbetegeknél kiemelt jelentősége van a rendszeres mozgásnak, mert segít a vércukorszintet egyenletesebbé tenni, hogy ne alakuljanak ki drasztikus ingadozások. Így segít a hipoglikémia, és a hiperglikémia kialakulását is megakadályozni.

Sok cukorbeteg viszont nem tud annyit mozogni, mint amennyit kellene. Az ajánlott mozgás ugyanis naponta, vagy legalább kétnaponta minimum félóra lenne. Nem megterhelő mozgásról van szó, csak az a lényeg, hogy a szervezet egy kicsit feltöltődjön.

Ezért ha nem szeretnél kocogni, futni, vagy bármilyen számodra eléggé kimerítő dolgot csinálni, akkor legalább sétálj. Nem mondom, vannak jobb módszerek is a rendszeres mozgásra, és hiába érzed fáradtnak magad, egy jó kis mozgás felpörget és energiát is adhat, még ha előtte teljesen kimerülnek is érezted magad. De ha aznapra nem terveztél semmit, akkor fél óra sétával is többre mész, mint a semmivel. Ha pedig ez sem menne, akkor érdemes lehet megbeszélni az orvosoddal, mert valami probléma állhat a háttérben.

Forrás: macosz.hu