Kategóriák
Életmód

͍gy lesz tele a hal telí­tetlen zsí­rsavval

Miként lehet feljavítani a tenyésztett halak telítetlenzsírsav-tartalmát? – ezt kutatják a Saskatchewani Egyetem (Kanada) munkatársai. Az régóta ismeretes, hogy a telítetlen omega-3 zsírsavak előnyösen hatnak az egészségre.

kep (546)

Az ilyen zsírok legkézenfekvőbb forrásai a tengeri halak és más tengeri étkek.
Az állattartás legdinamikusabban fejlődő ága a hal tenyésztés, de a túlnépesedéssel párhuzamosan a hal ára is egyre nő, mint minden élelmiszeré. Ezért az iparág egyre olcsóbb alternatívákat keres ahhoz, hogy megfelelő minőségű halolajhoz lehessen jutni.

A Canadian Journal of Animal Science oldalain bemutatott stratégia arra irányult, hogy miként lehetne növelni a szivárványos pisztráng telítetlen zsírsavtartalmát. A kutatók a növényi olaj alapú étrendet korianderolajjal egészítették ki, így serkentve azt a kémiai folyamatot, amit az elő alakot jelentő alfa-linolénsav telítetlen zsírsavvá alakulásához vezet.

Ezt követően a halakból készült filé nagyobb mennyiségben tartalmazta a legfontosabb zsírsavakat, ráadásul azt is sikerült igazolni, hogy a beavatkozás nem jár káros hatással. Dr. Murray Drew és munkatársainak felfedezése vélhetően nagy hatással lesz a haltenyésztés gyakorlatára.

Forrás: www.macosz.hu