Kategóriák
Életmód

Magnézium az egészséges fogyás csodaszere

Dr. Carolyn Dean, orvos, természetgyógyász, a The Magnesium Miracle (A magnézium-csoda) című könyvében kifejti a magnézium és testsúly közötti összefüggéseket. Nézzük néhány fontos pontot:

1. A magnézium elősegíti az emésztést, valamint a fehérjék, zsírok és szénhidrátok felszívódását és felhasználását.
2. A magnézium szükséges a glükóz sejtekbe történő eljuttatásához.
3. A magnézium megakadályozza az elhízásért felelős gének elszabadulását.

kep (629)

Testsúllyal való kapcsolata

A magnézium és B-vitaminok energia tápanyagok: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztéséért, felszívódásáért és felhasználásáért felelős enzimeket aktiválják. Azonban ezek hiánya az élelmiszer helytelen felhasználásához vezet, valamint olyan tünetekhez, mint a hipoglikémia, szorongás és az elhízás.

Az ételek utáni sóvárgás és túlevés oka lehet egész egyszerűen az, hogy a szervezet vágyik olyan tápanyagokra, melyek hiányoznak a feldolgozott élelmiszerekből. Hiába fogyasztunk többet ezekből az értéktelen, hizlaló ételekből, nem leszünk közelebb a tápanyagszükségletünk kielégítéséhez.

A magnézium tehát szükséges a glükóz sejtekbe történő eljuttatásához, ahol energiát termel a szervezet számára.

Ha nincs elegendő felhasználható magnézium, akkor megemelkedik az inzulin és glükóz szintje a szervezetben. A felesleges glükóz zsírként kerül eltárolásra, ami hozzájárul az elhízáshoz. A többlet inzulin pedig a cukorbetegség felé vezető kezdeti lépés (persze, amikor a betegség már kialakul, addigra az inzulin is fokozatosan elfogy előőször relatív, majd abszolút inzulin hiány lép fel).

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a stressz és elhízás közötti összefüggést sem. A stressz hormonként ismert kortizol anyagcsere lassulást vált ki, ami szinte lehetetlenné teszi a súlyvesztést. Mintha a szervezet érezné, hogy támadás alatt van, ezért minden erőforrását, köztük a tárolt zsírt felhalmozza és ragaszkodik hozzá. A magnézium hatékonyan semlegesíti a stressz hatásait.

Elhízás – nem csupán a gének hibája

Sokan úgy gondolják, hogy nem tudják befolyásolni az elhízás folyamatát és nem változtatnak rossz szokásaikon, hanem génjeiket hibáztatják az elhízásért. Állatkísérletek azonban azt mutatták, hogy ha egy „elhízás génnel” rendelkező egeret megfosztunk a B-vitaminoktól, az elhízáshoz fog vezetni. Viszont ha továbbra is megfelelő mennyiségű B-vitaminokat kap, sovány marad. A B-vitamin anyagcsere folyamatához pedig a magnézium elengedhetetlen.

A szervezetnek minden metabolikus funkcióhoz szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, ezek hiányában különböző tünetek jelennek meg. Ezért a konkrét betegséghez nem kapcsolható, általános tüneteket első körben diétával és étrend-kiegészítőkkel kéne kezelni, nem gyógyszerekkel. Azt is fontos megjegyezni, hogy nagyon sok fogyókúrás program elégtelen mennyiségű magnéziumot tartalmaz.

Hasi elhízás

A derék és csípő körüli elhízás a magnéziumhiányhoz és az inzulin nem megfelelő felhasználásához köthető és az „X-szindrómához” vezető első lépcsőfok. Az erre való hajlam „diagnosztizáláshoz” csupán egy mérőszalagra van szükség, férfiakat 100, nőket 90 centis derékbőség felett érinthet.

Az X-szindróma

Az X-szindróma kifejezés egy sor olyan tünetet foglal magába, mint a magas koleszterin, magas vérnyomás, az elhízás, valamint a megemelkedett triglicerid- és húgysavszint. A magas trigliceridszint általában emelkedett koleszterinszint mellett jelenik meg, de leggyakoribb a magas cukortartalmú étrendet követők esetében, különösen, ha az mindennapos cukrozott üdítők és sütemények fogyasztását foglalja magába. Nem tévedés! Ha magas a trigliceridje és csökkenteni akarja, akkor elsősorban a szénhidrátok mennyiségét kell csökkenteni az étrendjében és csak másodsorban a zsírokét. Azt is tudjuk, hogy a magnéziumhiány felelős a hasnyálmirigy enzimek elégtelenségéért.

Mint már említettem, a magnéziumra szükség van a metabolikus folyamatokhoz, melyek glükózt juttatnak a sejtekhez, ahol abból energia termelődik. Elegendő magnézium hiányában azonban nem jut el a glükóz a sejtekhez, aminek az alábbi következményei lehetnek:

1. Megemelkedik a vércukorszint
2. A glükóz zsírként tárolódik és elhízáshoz vezet.
3. Az emelkedett vércukorszintből cukorbetegség alakul ki.
4. Az elhízás megterheli a szívet.
5. A többlet glükóz egyes fehérjékhez kapcsolódik, ami vesekárosodást, neuropátiát, vakságot és más diabetikus komplikációt eredményezhet.
6. Az inzulin-rezisztens sejtek nem engedik a magnézium eljutását a sejtekbe.
7. További magnéziumhiány magas vérnyomáshoz vezet.
8. Megemelkedik a koleszterinszint, ami megnöveli a szívbetegségek kockázatát.

Dr. Gerald Reaven, az X-szindróma fogalmának megalkotója szerint ez a tünetegyüttes felelős a szív- és érrendszeri megbetegedések nagy százalékáért. Kétségtelen, hogy ezen tünetek jelentős részéért a magnéziumhiány felelős.

Érdekes, hogy kb. 15 év elteltével éppen Reavane volt az, aki cáfolni igyekezett az általa bevezetett metabolikus X-szindróma létjogosultságát, de a tudományos vélekedés a 15 évvel korábbi Raevennek adott igazat.

Inzulin rezisztencia

Az inzulin feladata a sejtmembránok megnyitása a beáramló glükóznak, a sejt üzemanyag forrásának. Azon sejteket, melyek már nem reagálnak az inzulinra és megtagadják a glükóz belépést, inzulin rezisztens sejteknek nevezzük.

Ennek eredményeképpen emelkedik a vércukorszint, valamint megnő a szervezet inzulin termelése, hiábavalóan. A glükóz és inzulin szabadon tombolnak a szervezetben, ami szöveti károsodáshoz vezet. Ennek köszönhetően felborul a magnézium hatékony felhasználása, ami miatt megnő a szívbetegségek és felnőttkori cukorbetegség kockázata.

A sejtek inzulin rezisztenciájának egyik fő oka a magnéziumhiány. Tanulmányok kimutatták, hogy 2-es típusú cukorbetegség mellett kialakuló krónikus inzulin rezisztencia kapcsolatba hozható a magnéziumszint csökkenésével, mivel az elengedhetetlen a glükóz sejtekbe juttatásához. További tanulmányok megerősítik, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelésére a sejtekben lévő magnézium hatással van. Magnéziumhiány és inzulin rezisztencia esetében ez a mechanizmus nem működik. Azonban minél magasabb a magnézium szintje a szervezetben, annál érzékenyebben reagálnak a sejtek az inzulinra, így megadva a lehetőséget a probléma visszafordítására.

Szedjünk tehát rendszeresen magnéziumot, vegyünk keserűsó fürdőt vagy permetezzük azt magunkra.

Forrás: drtihanyi.hu