Kategóriák
Hírek Slide post

Másként érzékelik a cukor ízét a diabéteszesek

Az ausztrál Adelaide Egyetem kutatói elmagyarázták, hogy a szervezetünk nem csak a szájüregben elhelyezkedő ízlelőbimbók segítségével érzékeli az édes ízt.

pic (172)

„Amikor az édes ízről beszélünk, a legtöbb ember az édes ételek ízlelésére gondol a nyelvünkön, de a kutatók már kimutatták, hogy az édes ízt érzékelő receptorok az emberi szervezet számos más pontján is jelen vannak. Csak mostanában kezdjük felismerni a bélrendszerben lévő édes ízérzékelő receptorok jelentőségét, és azt, hogy mit jelentenek ezek a 2-es típusú diabéteszes betegek számára” – mondta a Diabetes legújabb számában megjelent tanulmány társszerzője, Richard Young.

A mostani kutatás során a szakértők tizennégy egészséges, és tizenhárom 2-es típusú diabéteszes beteget vizsgáltak. Young és munkatársai kimutatták, hogy az egészséges felnőttekben a bélrendszerben elhelyezkedő édes ízérzékelő receptorok lehetővé teszik, hogy szervezetük szabályozza a glükózfelvételt 30 perccel azután, hogy a receptorok érzékelték a glükózt. A 2-es típusú diabéteszes betegek azonban olyan rendellenességekkel rendelkeztek, melyek következtében felgyorsult a glükózfelvétel.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a diabéteszes betegekben a szervezet gyorsabban és nagyobb mennyiségben szívja fel a glükózt, mint az egészséges személyekben” – összegezte a kutatást Young. „Ez azt bizonyítja, hogy a diabétesz nem csupán a hasnyálmirigy és az inzulin rendellenessége, hanem a bélrendszer nagyobb szerepet játszik benne, mint eddig gondoltuk. Ez pedig valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szervezet saját glükózfelvétele az édes ízérzékelő receptoroktól függ, ami a 2-es típusú diabéteszes betegekben rendellenesen szabályozott.”

Forrás: www.mno.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük