Kategóriák
Hírek

Minden második amputált láb megmenthető lenne

Magyarországon évente nagyjából kilencezer lábat amputálnak – többi között cukorbetegség miatt –, ugyanakkor minden második lábat meg lehetne menteni, ha az egészségbiztosító nem a lábak levágásában, hanem a megmentésükben tenné anyagilag érdekeltté a kórházakat, illetve, ha létrejöhetne az intervenciós radiológia országos hálózata – írja a Világgazdaság.
kep (282)
Azt a lábát is amputálják ma Magyarországon, amely esetében ez értágítással elkerülhető lenne, ám a finanszírozás a mai napig az elavult technikákat preferálja – állította a napokban egy konferencián Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.
Batthyány István, a Szakmai Kollégium Radiológiai Tagozatának elnöke úgy fogalmazott: „nagyon nincs jól, ha jobban fizetik az amputációt, mint a lábak megmentését”. A szakember szerint a problémát csak tetézi, hogy a finanszírozás nem is teszi érdekeltté különböző kórházi osztályokat a náluk fekvő páciensek átirányításában a radiológiára, ehelyett a betegeket inkább a saját lehetőségeik között igyekeznek ellátni.
Mindezek, valamint a cukorbetegek számának drámai emelkedése miatt Magyarországon jelenleg évente az említett, azaz körülbelül 9 ezer lábat amputálnak. Ez csaknem a kétszeresét annak, amit a 80-as években. Bánsághi Zoltán, a Magyar Kardiovaszkuláris és Intervenciós Radiológiai Társaság elnöke szerint azonban ezeknek a drámai következményekkel járó operációknak több mint a fele elkerülhető lenne, ha létrejönne – a jelzett finanszírozásbeli változások mellett – az intervenciós radiológiának a szakma által évek óta szorgalmazott országos hálózata.
Forrás: nol.hu