Kategóriák
Hírek

Óriási áttörés segíthet a cukorbetegeken – Bionikus hasnyálmirigy

2013 nyarán Bostonban teszteltek egy újfajta “bionikus hasnyálmirigyet” egyes típusú cukorbetegek egy kis csoportján.

Az okostelefonból és vércukormérőből összekombinált készülék folyamatosan méri a páciensek vércukrát és automatikusan pumpálja szükség esetén a megfelelő mennyiségű hormont a véráramba.
pic (17)
A készülék elemei külön-külön már természetesen hozzáférhetőek voltak, azonban ez az első alkalom, hogy ezek összeillesztve, automatizált rendszerben kerülnek éles teszt alá. (A vércukorszinttel kapcsolatos adatokat az okostelefon tárolja el, majd ezek alapján ötpercenként hoz döntéseket. Ha úgy dönt, hogy a szervezetnek injekcióra van szüksége, azt Bluetooth segítségével közli a pumpákkal.) A rendszer újdonságértékét egyfelől az adja, hogy a páciensre háruló számolást teljes egészében a gép teszi meg, másfelől pedig az, hogy a készülék nem csupán inzulint tud a szervezetbe juttatni, hogy csökkentse a vércukrot, hanem glukagont is, hogy növelje azt.
Dr. Edward Damiano, a Bostoni Egyetem munkatársa és a készülék előállításában résztvevő egyik szakember állítása szerint: “amikor fizikailag aktív valaki, a vércukorszintje drámaian le tud zuhanni. Ilyenkor a test válaszképpen glukagont választ ki, a mi készülékünk pedig ugyanezt teszi.”
Ezzel a bionikus hasnyálmirigy képes lehet orvosolni egy, a diabéteszben rejlő veszélyes eshetőséget is: az éjszakai alacsony vércukor miatt fellépő haláleseteket. “Az egyes típusú cukorbetegek elhalálozási esélye ilyen esetekben kétszer akkora mindenki máshoz képest. Ez egy olyan tragikus szituáció, amelyet a mesterséges hasnyálmirigy megváltoztathat” – mondja Dr. Alasdair Rankin, a Diabetes UK kutatási igazgatója.
A bostoni próba során a bionikus hasnyálmirigyek jobban tudták kontrollálni a vércukrot, mint őket hordozó gazdáik. Dr. Rankin reményei szerint ha a nagyobb teszteken is ilyen sikeresen megy át a készülék, akkor hamarosan biztosabb kezekben érezhetik magukat az egyes típusú cukorbetegek.
Az örömben azonban némi üröm is lapul: a készülék elemekkel működik, amelyeket rendszeresen cserélni kell, a pumpákat pedig időről időre fel kell tölteni inzulinnal és glukagonnal, úgyhogy a készülék nem teljesen automatikus, némi felügyeletet igényel. Dr. Russell ehhez csak annyit tett hozzá: “reméljük, hogy egy igazi gyógymód is érkezik a jövőben, de ez a rendszer biztonságban tudja tartani a pácienseket addig.”

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük