Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Spárga

A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek.
Ha sikerült friss spárgát venni a piacon, akkor is érdemes meggyőződni, hogy szára külső része nem kesernyés-e. Ezen a hámozás segíthet. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges, esetleg a tövénél.
A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg puhára, helyesebben enyhén acélosra. A zöld spárga a kevésbé előkelőétel, ugyanakkor ízletesebb.
Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat. Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstő óvja a spárgát.
Nyersen is egészséges és fogyasztható, de aszparaginsav tartalmának köszönhető jellegzetes íze csak a főzés nyomán alakul ki.
Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret

kep (516)

Spárga kapribogyó mártással

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g fehér spárga
  • 160g bacon szalonna
  • 200 ml 10%-os főzőtejszín
  • 10g mustár
  • 20g kapribogyó
  • 20g étkezési keményítő
  • 10g vaj
  • frissen őrölt rózsabors

Elkészítés:
A megtisztított spárgát sós vízben 15-20 percig főzzük. A spárga főzésekor a vízbe mindig tegyünk egy csapott evőkanál cukrot. A megfőtt spárgát szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Vastagságtól függően 4-5 szál spárgát csavarjunk baconbe és kivajazott jénai tálba, egymás mellé helyezzük. 190°C-on kb. 15 percig grillezzük, vagy amíg a szalonna meg nem pirul. A mártáshoz 1 evőkanál vajat egy lábasban olvasszunk fel, majd adjuk hozzá a főzőtejszínt, a mustárt, a rózsaborsot a lecsepegtetett kapribogyót – ha nagyon sós a kapribogyó, akkor egy szűrő segítségével vízzel mossuk át – majd főzzük össze. és étkezési keményítővel sűrítjük. Tálaláskor a spárga mellé helyezzük a mártást.

Szénhidráttartalom: 44 gr

 Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük