Kategóriák
Életmód

Tények és tévhitek a testmozgásról

A világ tele van testmozgással kapcsolatos tévhitekkel, kezdve azzal, hogy fájdalom nélkül nincs eredmény, vagy hogy víz fogyasztása a gyakorlatok előtt görcsökhöz vezethet. Ha ezeket mind elhiszed, akkor csak fölöslegesen őrlöd magad, és nem jutsz előrébb. A szakértők összegyűjtötték ezeket a tévhiteket, hogy egyszer és mindenkorra tisztázzák őket.

Fájdalom nélkül nincs eredmény.

Nem igaz. Testmozgás alatt vagy után lehet némi izomlázad, de ez teljesen normális. Viszont ha más jellegű a fájdalmad, például izom-, vagy ízületi fájdalomról van szó, nem szabad figyelmen kívül hagynod. Ilyenkor hagyd abba az edzést és más, kímélőbb mozgásforma után nézz, illetve beszélj az orvosoddal ez ügyben.

Kezdd lassan! Igaz. Mindig a könnyű gyakorlatokkal kezdd, elkerülve a sérülés kockázatát. De ne legyen a gyakorlat túl lassú, se túl gyors. Valahol a kettő között. Mindenki maga érzi, hogy mennyit bír, és milyen tempóban.

Létezik a testmozgásnak legjobb módja.

Nem igaz. Az igazság az, hogy minden embernek egyénileg testre kell szabnia az edzését. Hisz minden ember más okból akar mozogni, más betegségekkel és fájdalmakkal küzd. Az sem mindegy, hogy kinek milyen gyakorlathoz van kedve, ideje, lehetősége. Mindezt figyelembe kell venni, amikor a számodra legjobb mozgási formát választod ki.

Változtass a hétköznapi szokásaidon!

Igaz. Különböző gyakorlatokat kombinálj egymással és iktasd bele a mindennapjaidba, hogy elérd a célod. Tudom, a rég megszokott kerékvágásból nehéz kiszakadni, de csak egy kis erőfeszítés, aztán menni fog az magától. De vigyázz! A sérülések elkerülése végett csak okosan!

Több verejtékezés, kevesebb testzsír.

Nem igaz. Ha izzadsz, az a tested hőszabályozásának működését jelzi. Amikor mozogni kezdesz, a szervezeted melegszik, így izzad, ami elpárologva a testeden, hűti azt. Tehát az verejtékezés nincs összefüggésben azzal, hogy mennyi energiát fektetsz be a gyakorlatokba vagy, hogy mennyi kalóriát égetsz el ez alatt.

Víz fogyasztása görcshöz vezethet.

Nem igaz. Mivel a görcs az éppen, hogy a kiszáradás tünete. Alapvetően a víz megfelelő mennyiségű fogyasztása elengedhetetlen a szervezet hidratáltságának fenntartásához, ami végső soron csökkenti a görcsök kialakulásának kockázatát.

A súlyzózás nagyobbá tehet. Nem igaz. Sok nő elriad a súlyzós edzéstől, mert úgy véli, hogy megnő tőle. Kicsi az esélyed arra, hogy úgy nézz ki, mint Arnold Schwarzenegger. Inkább tónusosabbá válnak az izmaid és megszabadulhatsz a zsírpárnáktól is.

A súlyzókkal való testmozgás is szerves részét képezi egy jól összeállított edzésprogramnak. Míg az aerobic növeli a szív és a tüdő aktivitását, a nyújtás az izmok rugalmasságát fokozza, addig a súlyzózás növeli az erőnlétet és az állóképességet. Mindhárom gyakorlat együttesen teszi ki a megfelelő edzésprogramot.

A testmozgás holtbiztos módja a fogyásnak.

Nem igaz. Bár úgy tűnhet, hogy ez a megállapítás nyilvánvaló, de ez nem feltétlenül van így. Pubertáskorban a fiatalok teste megváltozik. Ilyenkor zsírszövetet vesztesz és izomszövetet nyersz. Észreveszed, hogy a ruhák is jobban illeszkednek rád, hisz hiába izomszövetből van több, mivel sűrűbb, így kevesebb helyet foglal el, mint a zsírszövet. És persze nem árt, ha odafigyelsz az étrendedre.

Ha helytelenül táplálkozol, és nem mozogsz eleget, majd elkezded a testmozgást, fogyni fogsz, de ez csak csekély mértékű lesz. A céljaid elérése érdekében a testmozgást a megfelelő étrend összeállításával kell kiegészíteni.

A fogyás érdekében végy célba egy területet a testeden.

Nem igaz. Nem számít, mennyire edzed az adott régiót a testeden, fiziológiailag lehetetlen elveszteni a testzsírt egy megcélzott területről. Alkat kérdése az, hogy ki honnan fogy a legkönnyebben és a legnehezebben. A testzsír a szervezetben elraktározódik. Ahol előszőr lerakódott, onnan fog utoljára felhasználódni. A férfiaknál az ilyen problémás terület a has, a nőknél a comb, a csípő és a fenék.

Egy szó, mint száz: a megfelelő étrend a megfelelő testmozgással párosítva, plusz egy kis kitartás, meghozza a várva várt eredményt.

Forrás: kamaszpanasz.hu