Kategóriák
Életmód

Új érv a mediterrán étrend mellett

Az eredményekhez összesen 19 korábbi tanulmányt elemeztek újra a szakértők, amelyek különböző országokból több mint 162 000 embert vettek górcső alá, átlagosan 5,5 éven át tartó megfigyeléssel. Az analízis alapján a mediterrán étrend – amely halfélékben, magvakban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag – 21 százalékkal alacsonyabb cukorbetegség-kockázattal párosul, mint a többi táplálkozási minta. A mediterrán étrend még jobban, 27 százalékkal csökkentette a veszélyt azok körében, akiknél magas a szívbetegség kialakulásának kockázata. A diabétesz megelőzése náluk kiemelt fontosságú – figyelmeztetnek az értekezés szerző‘i, akik az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves ülésén mutatták be az eredményeket szombaton Washingtonban.
A mediterrán étrend alkalmazása kortól, nemtől, etnikumtól és kulturális tényezőktől függetlenül csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – fogalmazott Demosthenes Panagiotakos, az athéni Harokopio Egyetem professzora.

kep (592)

„Ez az étrend még a magas kockázatúak csoportjában is hasznos, és bizonyítja, hogy sosem késő belevágni az egészséges táplálkozásba” – tette hozzá a szakértő. Panagiotakos megjegyezte, hogy a felülvizsgált tanulmányok európaiakat és más kontinensről származókat is magukban foglaltak. Ez azért fontos, mert a legtöbb ilyen jellegű vizsgálat általában európai illetőségű így eddig kétséges volt, hogy a helyspecifikus tényezők, úgymint a genetika, a környezet és az életmód befolyásolja-e az eredményeket. A mostani elemzés szerint a mediterrán diéta mindenki számára hasznos, így világszerte segíthet a táplálkozásra vonatkozó közegészségügyi ajánlások formálásában.

Forrás: vital.hu