Kategóriák
Életmód

A cukorbetegek lassabbak?

Az agy információ-feldolgozó sebessége leginkább a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél károsodik – állítja egy friss tanulmány.

kep (59)

Több vizsgálódás eredményei is összekapcsolták a 2-es típusú cukorbetegséget a kognitív zavarral. Az nem derült ki világosan, hogy mely kognitív funkciókat érintette a leginkább, és miként befolyásolja a nem diagnosztizált cukorbetegség és az abnormális vércukorszint az agyi teljesítményt.

Hogy ezt kiderítsék, a kutatók 1 917 idősebb nő és férfi adatait vizsgálták, a 2002 és 2006 között végzett Ages Reykjavik lakossági felmérésből. Az Ages tanulmány felfedte egy sor életkorral összefüggő állapotok genetikus és más kockázati tényezőit, beleértve a kognitív zavart is. A tanulmány résztvevői nem szenvedtek elbutulásban, 955-en nem voltak cukorbetegek, 744-nél az éhomi vércukorszint emelkedését mutatták ki (a cukorbetegség előfutára), 55-nél pedig nem diagnosztizált cukorbetegség fordult elő.

Az agyfunkció-tesztek sora kimutatta, hogy a diagnosztizált cukorbetegek mentális teljesítménye sokkal lassabb a nem cukorbetegekhez képest – jelentette ki Dr. Jane S. Saczynski, a Maasachusettsi Egyetem orvosi karáról, munkatársaival együtt az American Journal of Epidemiology folyóiratban.

Az emlékezet és a “végrehajtó funkciók” – vagyis a tervezés, beosztás és az összetett feladatok elvégzése – összehasonlíthatók voltak a két csoportnál, kivétel azok esetében, akik már több mint 15 éve szenvedtek cukorbetegségben, akiknél jelentősen gyengültek a végrehajtó funkciók. A cukorbetegeknél mind a végrehajtás sebessége, mind az emlékezet rosszabb eredményeket mutatott a nem cukorbetegekhez képest.

A cukorbetegséget megelőző állapot fennállása esetén mindhárom terület kognitív teljesítménye átlagosnak mutatkozott. “Mivel a 2-es típusú cukorbetegek száma egyre növekszik az idősek körében, és a kezelésük is meglehetősen összetett, a jövőbeni kezelési protokolloknak figyelemmel kell lenniük a betegek kognitív állapotára” – vonta le a következtetést a kutatócsapat.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük