Kategóriák
Hírek

A cukorbetegség alig ismert okai – meg fogsz lepődni!

A túlsúly és a bőséges cukorfogyasztás mellett néhány kevésbé ismert tényező is fokozza a diabétesz kialakulásának lehetőségét.

Közel egymillió embert érint Magyarországon a cukorbetegség. Legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy hosszú ideig rejtve maradhat. A pre-diabétesznek nevezett állapotban szervezeted egyre kevésbé reagál érzékenyen az inzulinra, mely a vér cukortartalmának sejtekhez juttatásáért felelős. A folyamatban kiemelkedő szerepe van az elhízásnak, a testedzés hiányának és a finomított szénhidrátokban gazdag étrendnek. Emellett azonban olyan okok is rejtőzhetnek a háttérben, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják anyagcserét, és előbb-utóbb diabéteszhez vezetnek.

kep (50)

A zsír mint cukormágnes

A szénhidrátot tartalmazó táplálékok fogyasztása után a vércukorszint mindannyiszor megemelkedik. Ez természetes jelenség, és önmagában nem vezet cukorbetegséghez. Nem mindegy azonban, hogy a cukor milyen gyorsan kerül ki a véráramból, és jut el a sejtekhez, hogy hasznosítható energiát nyerj belőle.
A zsiradékban gazdag étrend hatására megemelkedik a káros vérzsírok szintje, és a cukor csapdába kerül. A hasnyálmirigy által termelt inzulinmennyiség nem lesz elegendő ahhoz, hogy megfelelően feldolgozza a vér cukortartalmát. Szervezeted rövid ideig, az inzulin termelésének fokozásával, még képes lesz alkalmazkodni. A hasnyálmirigy azonban a folyamatos terhelés hatására kimerül, és tartósan emelkedett vércukorszinttel kell számolnod.
Az Amerikai Diabétesz Szövetség vizsgálata kimutatta, hogy az alacsony zsírtartalmú étrendet követőknél húsz százalékkal alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása. Az orvoscsoport megállapította, hogy náluk jóval kedvezőbben alakul a cukoranyagcsere.

A koffein kettős kockázata

A kávéban, teában és csokoládéban megtalálható koffein két hatás miatt is hajlamossá tehet a cukorbetegségre.
A koffein élénkítő erejét annak is köszönheted, hogy sejtjeidből cukrot juttat a vérkeringésbe. Erre azonban kórosan emelkedett inzulinválasz lesz az eredmény. Vércukorszinted rövidesen lezuhan, amit csak gyors szénhidrát-utánpótlással tudsz helyreállítani. Ez a hullámzó inzulin- és vércukorszint megzavarja a hasnyálmirigy működését, és a rendszeres, nagyobb mennyiségű koffeinfogyasztás megalapozza az utat a diabéteszhez.
A másik tényező az alloxan nevű anyagban rejlik, mely a koffein hatására termelődik a szervezetben. Az alloxan megtámadja a hasnyálmirigy inzulinkibocsátó sejtjeit, melyek így nem lesznek képesek ellátni feladatukat. Ez az anyag nemcsak a diabétesz kialakulásának esélyét fokozza, de a már kialakult betegség esetén a kezelés hatékonyságát is csökkenti.
Ha nem tudsz lemondani a koffeintartalmú italok fogyasztásáról, mindenképpen mérsékeld a mennyiséget napi egy-két csészére.

Mesterséges édesítő – hamis megoldás

Helyesen teszed, ha a finomított cukor fogyasztásának elkerülésével próbálod csökkenteni a cukorbetegség kockázatát. Ám erre nem a mesterséges édesítők használata a valódi megoldás. Ezek hatására szervezeted felkészül, hogy cukorhoz jut, így beindul a fokozott inzulinelválasztás. Az édesítők azonban nem juttatnak energiához, és a felesleges inzulinmennyiség hirtelen vércukorzuhanáshoz vezet. Ilyenkor nehezen múló éhségérzetet, gyengeséget, remegést tapasztalsz, és egészen a rosszullétig fokozódhat ez az állapot. Természetes, hogy gyors segítségként édességhez nyúlsz. Számos kísérlet bizonyította, hogy a mesterséges édesítőt használók több kalóriát fogyasztanak naponta, mint testtömegük és anyagcseréjük alapján szükséges lenne. A folyamatosan hullámzó vércukorszint pedig előbb-utóbb diabéteszhez vezethet. A cukor pótlására válaszd az egyenletesebben felszívódó mézet, de legjobb megoldás a sztívia nevű növényi édesítőszer, mely nem okoz zavart az inzulinelválasztásban.

Ne feledkezz meg a krómról!

Erre a nyomelemre csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek, de hiánya súlyos problémákhoz vezet. A króm felelős a szénhidrát-anyagcsere szabályozásáért, és kedvezően befolyásolja az inzulinkibocsátást. Közvetett hatásaival is segít megelőzni a diabéteszt, hiszen csökkenti az édességek utáni vágyat, így elejét veszi az elhízásnak. Mérsékli a cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszó LDL-koleszterin mértékét, és a test zsírtartalmának csökkentése mellett segít megőrizni a sovány izomtömeget.
A krómhiány jeleit fedezheted fel magadon, ha gyakran tör rád csillapíthatatlan éhségérzet, és gyakori étkezések mellett is alacsony az energiaszinted. Természetes forrásból pótolhatod hüvelyes zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és csonthéjasok fogyasztásával, de a sörélesztő tabletta is kiváló krómpótló. Súlyosabb hiány esetén a gyógyszertári készítményeket is kipróbálhatod.

Gondoltál az alváshiányra?

Talán nem is gondolnád, hogy a tartós alváshiány a kimerültség mellett a cukorbetegség esélyét is növeli. A válasz a kortizon nevű hormonban rejlik, melyet a mellékvesék termelnek. A stresszhormonnak is nevezett anyagnak előnyös tulajdonságai is vannak: fokozza az éberséget, energiával lát el, segíti a szellemi és fizikai tevékenységet. Ha azonban a szükségesnél nagyobb mennyiségben árasztja el szervezetedet, a hátrányos hatásaival kell szembenézned.
A kortizol kibocsátása napszakonként változó: a szintje reggel és kora délelőtt a legmagasabb, majd estefelé csökken, és éjszaka csaknem teljesen leáll. Ha alvászavarral küzdesz, a kiegyensúlyozott folyamatban zavar támad. Az emelkedett kortizolmennyiség hatására sejtjeid kevésbé tolerálják a vércukorszint változásait. A hasnyálmirigy inzulinkibocsátása gátlás alá kerül, ráadásul a májad több cukrot szabadít fel. A tényezők együttes jelenléte esetén a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen növekszik. Ez újabb ok arra, hogy vedd komolyan a krónikus álmatlanságot, és orvosi segítséggel, természetes megoldásokkal nyerd vissza alvásritmusodat.

Forrás: otvenenul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük