Kategóriák
Hírek

A rossz munkahely cukorbeteggé tehet

A megemelkedett stresszhormonszint felborítja a cukoranyagcserét, ami károsodást okoz a legfontosabb szervekben. A munkahelyi feszültség még az egészséges testsúlyúaknál is rizikófaktornak számít – derül ki egy friss kutatásból.

kep (107)

A munkával kapcsolatos viszontagságok nemcsak fáradttá és zsémbessé tesznek, hanem az egész szervezetet károsítják, hiszen növelik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A legstresszesebb állásúaknál ugyanis 45 százalékkal nagyobb a diagnózis esélye, ami növeli a szívbetegség, a stroke, a vakság és az amputáció veszélyét is.

A kutatás szempontjából egyik leginkább veszélyeztetett helyen, az Egyesült Királyságban nagyjából hárommillió cukorbeteg él, Magyarországon pedig csaknem 600 ezer. Az esetek 90 százalékában a kór 2-es típusáról van szó.
A Müncheni Epidemiológiai Központ felmérésében 5337 férfi és nő vett részt, akik mindannyian 29 és 66 év közöttiek voltak, illetve teljes munkaidőben dolgoztak.

A 12 éves megfigyelési szakaszban 300 – korábban egészséges – egyénnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A mintába kerültek testtömegindexén és családi kórtörténetén kívül a munkahelyi stressz mértékét is rögzítették. Utóbbinak tekintetében nagymértékűnek számítottak a hatalmas elvárások és a saját irányítás hiánya a munkafolyamatokban.

Az adatok elemzésekor fény derült rá, hogy a legnagyobb munkahelyi nyomás alatt lévőknél 45 százalékkal magasabb volt a cukorbetegség kockázata. A Psychosomatic Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint ez a rizikófaktor még viszonylag egészséges BMI mellett is erőteljes maradt. Ami a cukorbetegséget illeti, általában a 30 fölötti testtömegindexet szokták kockázati tényezőként értékelni.

– A megkérdezettek nagyjából ötöde számolt be súlyos munkahelyi stresszről – magyarázta a kutatást vezető Karl-Heinz Ladwig professzor.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük