Kategóriák
Életmód

Kánikulában cukorbetegen

A hőséget rosszul tűrők között kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegek is, ezért nem árt néhány tanácsot megfogadniuk annak érdekében, hogy ne boruljon fel a szervezetük cukoranyagcseréje.

kep (106)

Gondold meg és igyál!!!

Bár a forróságban a folyamatos folyadékpótlásra, vagy a napégés, illetve a hőguta megelőzésének fontosságára a magukat egészségesnek tartók figyelmét is időről időre felhívják az orvosok, orvosmeteorológiával foglalkozó szakemberek, a diabéteszeseknek az „átlagosnál” körültekintőbbnek kell lenniük ahhoz, hogy baj nélkül ússzák meg a kánikulai napokat.
Az egyik és legfontosabb szabály: a „cukrosoknak” soha nem szabad megvárniuk, hogy a szomjúságérzetük figyelmeztesse őket szervezetük dehidratáltságára, mert ez már akár a kiszáradásközeli állapotot jelezheti; vagyis tudatosan kell folyadékot fogyasztaniuk. Elégtelen folyadékpótlás vagy folyadékvesztés esetén ugyanis a vércukorértékek megnőnek, a keringő vértérfogat csökken, ez pedig vérnyomáseséshez, súlyosabb esetben a keringés összeomlásához vezethet.
Nem eléggé köztudott az ezzel a betegséggel együtt élni kénytelenek körében, hogy a kánikulában, amikor az izzadással is csökkennek a szervezet víztartalékai, kifejezetten ellenjavallott az alkohol és kávé fogyasztása is. Ezek ugyanis vízhajtó hatásuk miatt fokozzák a hajlamot a kiszáradásra.
A cukorbetegeknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy a hőség megzavarhatja egyes inzulinkészítmények fölszívódását, így a vércukorértékek megemelkedhetnek, ami ugyancsak a szervezet folyadékháztartásának és anyagcsere-működésének (inzulintermelésének) felborulását vonhatja maga után, ezért a vércukorértéket tanácsos sűrűbben ellenőrizni.

Ne bízz semmit a véletlenre!

A gyógyszerek megfelelő tárolására ugyancsak fontos figyelni, mert a magas hőmérséklet hátrányosan befolyásolhatja, sőt kifejezetten károsíthatja a cukorbetegség karbantartásához rendelt készítmények hatásosságát. Ezért hűtőgépben kell tárolni, vagy utazáskor hűtőtáskában kell szállítani őket.
Az sem mindegy, hogy a beteg milyen helyen tartja, utaztatja a vércukormérésre szolgáló műszerét, eszközét, ugyanis ezt is óvni kell az extra melegtől (pl. a közvetlen napsugárzástól, vagy a 30 fok feletti beltéri hőmérséklettől).
A házi- és szakorvosok arra is felhívják a cukorbajban szenvedők figyelmét, hogy a nyári hónapokban tartózkodjanak a fizikai megterheléstől. A „lassított üzemmód” azért is javallott, mert a túlzott fizikai aktivitás és a magas hőmérséklet együtt ugyancsak befolyásolja a szervezet inzulinigényét. Azoknak, akik nem, vagy nem szívesen mondanak le a napi intenzív testmozgásról, azt tanácsolják: lehetőleg a kora reggeli órákra időzítsék, illetve csak légkondicionált helyiségben gyakorolják.
Egyébként a szervezetet próbára tevő hőterhelést lehetőleg el kell kerülni.
Ezért javasolják a diabéteszeseknek, hogy ha nincs halaszthatatlan dolguk, a kánikulai napokon ne induljanak el otthonról, s ha turistaúton vannak, az utazást, városnézést a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákra időzítsék. Ha ez nem oldható meg, akkor időről időre (legalább óránként) menjenek be valamilyen légkondicionált helyiségbe (teázó, üzlet, bevásárlóközpont stb.) felfrissülni.
Mivel a cukorbetegek lába a rossz vérellátás miatt kíméletet és odafigyelést igényel, és a betegek közül sokan küszködnek különféle bőrkeményedésekkel, -berepedésekkel, gombás bőrelváltozásokkal (melyek fertőzésveszéllyel is járnak), nemcsak a láb rendszeres ápolására, hanem a kényelmes és jól szellőző cipő viselésére is fokozott figyelmet kell fordítaniuk nyáron – hanem arra is, hogy minél kevesebbet gyalogoljanak a felmelegedett aszfalton.

Védd a gyógyszered is!

 • Utazáskor az inzulint, a fecskendőt, pen-tűt, a tartalék injekciós üvegeket, patronokat a kézipoggyászodba tedd. Légi úton az injekciós üvegeket, patronokat eszedbe ne jusson poggyászként feladott táskába, bőröndbe tenni, mert a csomagok mozgatása, egymásra pakolása közben az injekciós üveg(ek) összetörhet(nek), sőt annak a veszélye is fennáll, hogy a repülőgép csomagterében lévő,akár –50 °C fokos hőmérsékleten az inzulin megfagy, molekulái tönkremennek, így a gyógyszered elveszíti hatásosságát.
 • Ha kifejezetten meleg, trópusi klímájú országba utazol, gondoskodnod kell az inzulin folyamatos, megfelelő hőfokon, azaz hűvös helyen tárolásáról (erre szolgálnak a speciális, kisméretű hűtőtáskák). Figyelj arra, hogy az inzulininjekciós üveg (patron) ne érintkezzen közvetlenül a hűtőakkuval, mert annak közvetlen közelsége fagyást, kicsapódást okozhat, s a gyógyszer hatástalanná válik. A hűtőtáskában tartott injekciós üvege(ke)t, patron(oka)t célszerű egyenként körültekerni vékony száraz ruhával.
 • Ugyancsak a magas hőmérséklet ártó hatása miatt, tilos az inzulininjekciós üvegeket/patronokat a személygépkocsi kesztyűtartójában, autóbusz (tető)csomagtartójában szállítani, tárolni.

Légy tudatos beteg, ne kockáztass!

Kifejezetten ellenjavallott, vagyis tilos az ebben a krónikus betegségben érintettek számára a napozás. Vízparton még fényárnyékban is fontos a napégés, a hőguta elleni védekezés, mégpedig a magas faktorszámú napvédő készítményekkel és napsapka, kendő viselésével.
Ez az óvatosság azért is indokolt, mert a leégés vagy a napszúrás olyan erőteljesen megnövelheti a beteg vérének glükózszintjét, hogy akár az életveszélyes állapot, a kóma is bekövetkezhet.
A diabéteszeseknek fontos tisztában lenniük mindazon tünetekkel, testi jelzésekkel, amelyek a hőség okozta kimerülésre utalnak. Ezeknek az erős izzadástól a sápadtságon át az izomgörcsökig, a hirtelen fellépő fáradtság- és gyengeségérzettől a szédülésen át a fejfájásig, az émelygéstől a hányingeren át a hányásig, vagy akár az eszméletvesztésig meglehetősen széles a skálájuk.
Az Egyesült Államokban népbetegségnek számító cukorbetegséggel foglalkozó Diabétesz Prevenció és Kontroll Szövetség arra is figyelmezeti az ezzel a betegséggel együtt élni kénytelen embereket, hogy a kánikulában – ha nem elég óvatosak – súlyos szívpanaszok is felléphetnek náluk (ugyanis a cukorbajhoz leggyakrabban szív- és érrendszeri elváltozások is társulnak).

12 tanács, amit érdemes megszívlelned!

 1. Ha cukorbeteg vagy, különösen fontos, hogy a szabadságodat, a nyaralásodat, az utazásodat előre és alaposan tervezd meg, mégpedig az egészségi állapotod függvényében. Másként kell felkészülnöd, ha a nyaralásodnak pihenés a célja, és másként, ha a programod túrázásokból, városnézésekből áll majd, vagyis gyakori helyváltoztatásokra épül.
 2. Fontos, hogy előre tájékozódj arról: a tervezett nyaralás helyszínén, vagy a szállás- és étkezőhelyeken biztosított-e a diétás étkezés, van-e orvosi felügyelet, szükség esetén biztosított-e az orvosi ellátás?
 3. Külföldre utazáskor ne feledkezz meg a megfelelő egészségi biztosítás megkötéséről (külön jelezd a biztosítónál azt, hogy cukorbeteg vagy).
 4. Gondoskodj arról, hogy legyen a kézi- vagy övtáskádban (lehetőség szerint a célország nyelvén írt, vagy legalább egy világnyelven kiállított) diabéteszigazolvány, amelyen – amennyiben a betegséged kezelése inzulin beadását igényli – az alkalmazott inzulinkészítmény neve és típusa, mennyisége, beadásának ideje, az értesíthető hozzátartozó (vagy más, általad megnevezett személy) neve, a szálloda vagy egyéb külföldi szálláshely neve, címe is szerepel.
 5. Légi utazáskor, fecskendőt használó cukorbetegként könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy az inzulinod beadásának „eszközét” kábítószer-élvezethez használatos tárgynak nézik a biztonsági ellenőrzéssel megbízott alkalmazottak. Ezért is fontos, hogy legyen idegen, lehetőleg „világnyelven” kiállított orvosi igazolásod, miszerint rendszeres inzulinadásra (injekciózásra) szorulsz. Ez a „betegigazolvány” felmenthet bizonyos korlátozások – pl. az egyes országokban igen szigorú élelmiszer-beviteli rendszabályok – egy része alól is.
 6. Ha társasutazáson veszel részt, tájékoztasd az idegenvezetőt a betegségedről, illetve arról, hogy a diabétesz-igazolványod alapján tudnak orvosi segítséget kérni.
 7. Külföldi utazásod megtervezésekor arról is tájékozódj, van-e lehetőség a megfelelő diétás étkezés(ek)re, valamint biztosítható-e, hogy azok – legalább megközelítőleg – azonos időpontban történjenek. Ha az üdülés több étkezési móddal is megrendelhető, de cukorbeteg-étrendre nincs lehetőség, ajánlatos teljes ellátás helyett csak reggelire vagy félpanzióra befizetni, és az egyik (vagy mindkét) főétkezést „a la carte”-tal megoldani, ami biztosítja, hogy csak a megengedett szénhidrátmennyiséget is tartalmazó (de azt túl nem lépő) ételeket fogyaszd.
 8. Amennyiben repülővel utazol, a diétás étkezés iránti igényedet jelezd a légitársaságnál. Az előrejelzés Európában légitársaságonként változik, tehát általában az utazás előtt néhány (általában 1–3) nappal kell kérni. Interkontinentális járatokra a diétával kapcsolatos kérésed már a jegyváltáskor jelezd és regisztráltasd.
 9. Mivel utazásokkor – ha csak nem saját kocsival utazol – mindig kalkulálni kell késéssel, járatkimaradással, a táskádban, a kézipoggyászban legyen elkészítve a következő étkezés(ek)hez szükséges élelem, folyadék!
 10. Ha hajón vagy repülőn utazol, gondolj az esetleg jelentkező hányinger, szédülés lehetőségére, ezért – még az utazás megkezdése előtt – vegyél be hányinger elleni gyógyszert.
 11. Ha magánautóval utazol, gondoskodj az étkezési idők betartásáról, a lábad megmozgatásáról is. (E tanácsot légi, vagy hosszabb időn át tartó autóbuszos utazáskor is érdemes megfogadnod, mert a perifériás keringésed károsodása miatt a tartósan mozdulatlanságra kényszerített láb keringése további romlik).
 12. Az utazások alatt tanácsos ellenőrizned a vércukorszintedet is, vagyis legyen elérhető helyen a vércukormérő eszközöd.
Jó, ha tudod!Ha a külföldi szálloda, ahol nyaralsz, rendelkezik diétás étlappal, jó, ha ismered azt a jelölést, amely az étlapon feltüntetett ételek megengedett szénhidráttartalmát jelöli. Ez ugyanis különbözhet a hazaitól. Míg Magyarországon az ételek megengedett szénhidrát (CH)-tartalmát közvetlenül grammban adják meg, addig külföldön elterjedtebb az ún. „behelyettesíthető” szénhidrátegységek szerepeltetése. A CE jel 10 gramm szénhidrátnak felel meg, de „használják” az ún. kenyéregységet, azaz a BE jelölést is, ami 12 g szénhidrátot jelent. Egy adott ételféle étlapon feltüntetett CE- vagy BE-értéke tehát átszámítandó a megfelelő gramm CH-mennyiségre. A megadott CE- vagy BE-értékek természetesen egy átlagos adagra vonatkoznak!Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük