Kategóriák
Hírek

A szegényebb gyermekek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek

Egy több mint harminc évig tartó kutatás adatai szerint a cukorbetegség leginkább azokat fenyegeti, akik gyermekkorukban szegényebb körülmények között éltek.

A gyermekkori háttér és a felnőttkori cukorbetegség

kep (158)

“Kutatásaink szerint a gyermekkori szocioökonomiai státusz igen nagy befolyással bír a felnőttkorban kialakuló cukorbetegségre, akkor is, ha felnőttkorban az életkörülmények jelentősen javulnak” – nyilatkozta Dr. Siobhan Maty, a Portlandi Állami Egészségtudományi Egyetem epidemiológusa.

A szegény körülmények és a cukorbetegség

Dr. Maty és kollegái 1965 és 1999 között 5913, 17 és 94 év közötti kaliforniai lakos egészségügyi és szociális helyzetét követték figyelemmel. Az 5913 résztvevőből a 34 év alatt összesen 307-nél alakult ki cukorbetegség. A betegek 65 százaléka szegény körülmények között nevelkedett gyermekkorában, 54 százalékuk pedig nő volt.

A rossz szociális helyzet és az elhízás

“A 2-es típusú cukorbetegség lappangási ideje akár 10-15 év is lehet addig a pontig, amíg a valós tünetek kialakulnak – nyilatkozta Dr. Maty. A mostani kutatás hosszú időtartama miatt megbízható adatokat szolgáltat a cukorbetegség kialakulásának körülményeiről.” A rossz szociális helyzet mellett természetesen a túlsúly az egyik legjelentősebb rizikófaktor a cukorbetegség kialakulásának szempontjából.

A gyermekkori szegénység és a cukorbetegség elleni harc

“A gyermekkori szegénység, és a cukorbetegség elleni harc most úgy tűnik, egy és ugyanaz – nyilatkozta Adam Drewnowski, a Washington Egyetem epidemiológus professzora. A rossz szociális helyzet sajnos mindennapos az amerikai társadalomban, emiatt a cukorbetegséggel való harc is egyre nehezebb lesz.. Az igazi megoldás pedig még várat magára.”

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük