Kategóriák
Életmód

Kövesd nyomon a vércukorszinted!

Aki cukorbeteg, otthon is használnia kell vércukorszintmérőt. Ez egy olyan műszaki eszköz, mely a vér glükózszintjét méri, és egy kis képernyőn jeleníti meg az eredményt.
Egy kis tűvel, lancettel kell megszúrni a bőrt (általában az ujjon) ahhoz, hogy a méréshez szükséges vér rendelkezésre álljon. A vércseppeket egy tesztcsíkra kell cseppenteni, ami a vércukorszintmérőbe kerül, majd a mérés eredménye néhány másodpercen belül megjelenik a készülék kijelzőjén.
Az első egy-két alkalommal segít az orvosod a mérésben. Amint idősebb leszel, megtanulod, hogyan használd a vércukorszintmérőt, hogy magadnak is ellenőrizhesd a vércukorszintedet. Ha bármilyen kérdésed merülne fel a készülék kezelésével vagy használatával kapcsolatban, kérdezd bátran az orvosodat!

Milyen vércukorszintmérőt válassz?

Honnan tudhatod, hogy melyik vércukorszintmérőt használd? A következő szempontokat érdemes figyelembe venned.vércukorszintmérő

Méret

Mivel rendszeresen fogod használni, jó, ha könnyű, kis méretű, hordozható, a táskádba is egyszerűen elrakható vércukorszintmérőt keresel.

Gyorsaság

Az egyes készülékek különböznek az eredmények kijelzésének gyorsaságában, ám ez a különbség csak néhány másodperces. Ha úgy gondolod, hogy nagyon gyors eredményre van szükséged, akkor vedd figyelembe ezt a tényezőt is!

Kiegészítő funkciók

Néhány mérőbe a vércukorszint-eredményeiden kívül más adatokat is bevihetsz, például a kalóriabeviteledet, vagy, hogy mennyit mozogtál az adott napon. Ha olyat választasz, amit szinkronizálni lehet a számítógépeddel, akkor a gépeden vagy az okostelefonodon is nyomon követheted az eredményeidet.
Az újabb technológiák már egyre könnyebbé és kevésbé fájdalmassá teszik a vércukorszintmérést. Az újabb lanceteknek köszönhetően már alig érezhető a tűszúrás. Egyes esetekben az orvosodnak sokkal részletesebb adatokra van szüksége a vércukorszint változásoddal kapcsolatban. Léteznek olyan hordható eszközök is, amelyek ötpercenként mérik a vércukorszintet. A kinyomtatott eredményekből sok dolog kiderülhet.

Milyen más tesztek lehetnek segítségedre?

A glikozilált hemoglobin teszt (A1 vagy HbA1 néven is ismert) megmutatja neked, hogy mennyire jól szabályoztad a vércukorszintedet az elmúlt néhány hónapban. A vizsgálatot általában a rendszeres látogatások alkalmával szokta elvégezni az orvos.
A hemoglobin egy olyan vegyület a vörös vérsejtekben, ami az oxigént a test sejtjeihez szállítja. Minél magasabb a glükózszint a vérben, annál több glükóz kötődik hemoglobinhoz. És mivel a hemoglobin felveszi a glükózt, az ottmarad a vörösvértest egész életében, ami körülbelül két-három hónapig tart. Ezt mutatja ki a vizsgálat.
A leggyakrabban mért hemoglobintípus a vérben a HbA1c. Általában minél alacsonyabb a HbA1c-szint, annál jobban gondoskodtál a vércukorszintedről az elmúlt két-három hónapban. A cukorbetegség hosszú távú komplikációinak elkerülésében az alacsony HbA1c szint is a segítségedre lehet.
A keton szintedet is ellenőrizned kell néhanapján. A ketonok olyan vegyületek, amik a vizeletben és a vérben jelenhetnek meg, miután a test a zsírt energiává alakította. A test akkor kezdi el bontani a zsírt, ha glükózt nem tud. Ez pedig akkor történhet meg, amikor nem vettél be elegendő inzulint, ami segít a glükózt eljuttatni a sejtekhez, vagy amikor nem ettél eleget ahhoz, hogy elég glükóz legyen a szervezetedben, amit energiává alakíthatsz (például amikor beteg vagy és nincsen étvágyad).
Ha sok keton van a testedben, akkor diabéteszes ketoacidózis alakulhat ki, ami nagyon veszélyes. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a ketonszintet, még mielőtt túlzottan felhalmozódnának a testedben. Az orvosod elmondja majd neked, hogy hogyan és miként kell végezned a ketontesztet, és megtanítja, hogy hogyan értékeld majd az eredményeket a diabétesz kezelésed ismeretében.

Hogyan tartsd számon?

Még akkor is, ha a vércukorszintmérők segítségedre vannak,érdemes mindig leírnod a vércukorszint eredményeidet. Ezáltal könnyebb lesz neked és az orvosodnak is felfedezni a tendenciákat a vércukorszintedben.
Ha minden eredményedet leírod egy vércukorszint-naplóba, az sokat segíthet. Számos számítógépes program és okostelefon-alkalmazás is segíthet vezetni az eredményeket. Lehet, hogy más információkat is rögzítened kell majd, például, hogy mit ettél, mennyit mozogtál. Ezekkel az információkkal többet megtanulhatsz arról, hogy bizonyos helyzetek hogyan befolyásolják a vércukorszintedet.
Összességében elmondható, hogy minél több információd van neked és a kezelőorvosodnak, annál könnyebb a vércukorszintedet a határértéken belül tartani.
Forrás: kamaszpanasz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük