Kategóriák
Életmód

A vércukor önellenőrzés alapvető előfeltétele a jó anyagcserevezetésnek 2. rész

Előző számunkban az otthoni éhomi vércukormérés jelentőségével foglalkoztunk. Most térjünk át az étkezés utáni vércukormérés problémájára. Az a legtöbb cukorbeteg esetében ez nagyobb jelentőségű, mint az éhomi vércukor mérés. Miért?

Az elfogyasztott étel szénhidrát tartalma, a szénhidrát mennyiségétől és minőségétől, a szénhidráttal együtt fogyasztott fehérje és zsír mennyiségétől, a tápanyagok felszívódásának egyénekre jellemző gyorsaságától és még számos más tényezőtől függően, különböző mértékűvércukor emelkedést okozhat. Ez az emelkedés jelentősen szélesebb határok között ingadozik, mint az éhomi vércukor. Míg az utóbbi egy-egy diabéteszes esetében nagyjából 2 mmol/l között mozog, addig étkezést követően 3-10 mmol/l-es mértékű kiugrás is gyakori. A legtöbb tablettát szedő cukorbeteg HbA1c szintje 7,5-9% közé esik. Ebben a tartományban a HbA1c értékéért 40%-ban az éhomi, 60%-ban az étkezés utáni vércukorszintek a felelősek. Ez képezi tehát a magyarázatát annak a gyakori észlelésnek, hogy az éhomi vércukorszint még közel elfogadható, viszont a HbA1c elfogadhatatlanul magas.
vércukor önellenőrzés, anyagcsere, vércukor, éhomi vércukor, éhomi vércukor mérés,

A vércukor önellenőrzés alapvető előfeltétele a jó anyagcserevezetésnek 2. rész

De mindebből további fontos dolgok következnek: Széleskörű klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a cukorbetegek szív- érrendszeri szövődményei kifejlődésében az étkezések utáni vércukor szintek sokkal nagyobb kockázatot képeznek, mint az éhomi vércukrok. Minél magasabb ugyanis a vércukor szintje – és ez étkezés után a 15-20 mmol/l-t is elérheti – annál gyorsabban indulnak be azok a folyamatok, melyek kulcsszerepet játszanak az érelmeszesedés kifejlődésében. Csak röviden: fokozódik a zsírrészecskék (LDL-koleszterin és triglicerid) oxidációja és glikációja (cukorral való kapcsolódása), felgyorsul az érfalba történő zsírlerakódás, ugrásszerűen fokozódik az érelmeszesedést fokozó gyulladásos faktorok termelődése, romlik az erek belhártyájának az érelmeszesedés elleni védekező funkciója, nő a trombóziskészség.
vércukor önellenőrzés, anyagcsere, vércukor, éhomi vércukor, éhomi vércukor mérés,

A fentiek együttesen azt jelentik, hogy a normális 2-2,5 mmol/l-t meghaladó étkezés utáni vércukor emelkedés minden további mmol/l-je kb. 15-20%-kal növeli az idő előtti érelmeszesedés, idő előtti szívinfarktus és szélütés kockázatát cukorbetegeknél. Csak ez által válik érthetővé, hogy cukorbeteg férfiak körében 2-3-szor, a nők között pedig 4-5-ször több a szívinfarktus nem cukorbeteg kortársaikhoz viszonyítva.

Ne csak az éhomi, hanem az étkezések utáni vércukrot is mérje!

Mi következik tehát mindebből a tablettával kezelt cukorbetegek számára? Életfontosságú, hogy ne csak az éhomi, hanem az egyes étkezések utáni vércukrot is mérjék. Hogyan? Általában 60-90 perccel az étkezés befejeztét követően.

Ennyi idő kell ugyanis, hogy a gyomor bélműködés egyéni sajátosságaitól, a felszívódási viszonyoktól, az elfogyasztott étel összetételétől, az ételben lévő szénhidrátok mennyiségétől, gyorsan vagy lassabban felszívódó voltától függően a vércukor elérje a csúcsot. És a cukorbetegnek saját tapasztalata alapján – melyet semmi más nem helyettesít és melyet az orvos sem pótolhat – meg kell tanulni, melyik étel, milyen napszakban fogyasztva, milyen mértékben emeli a vércukrot.

Íly módon néhány hét alatt rájöhet, vajon diétája és az alkalmazott vércukorcsökkentő tabletta kezelés – esetenként a végzett fizikai aktivitás – összhangban van-e egymással. Mert ha ez az összhang fennáll, a vércukor csúcsértéke nem haladhatja meg a 8, legfeljebb a 9 mmol/l-es szintet. Ha viszont ennél magasabb, a problémát orvosolni, orvosoltatni kell.
Ebben maga a diabéteszes is nagyon sokat tehet. Amelyik étel a kívánton felül emeli a vércukrot, annak mennyiségét csökkenti, esetleg két vagy több étkezésre osztja el, ill. mellőzi az étrendből. Az eredmények alapján gondozó orvosával beszéli meg a kezelés szükség szerinti módosítását. Ez vonatkozik mind az éhomi- mind az étkezés utáni vércukorszintek túl magas voltára. Ma már egyre több a lehetőség – a tablettás kezelésen belül – egyik vagy másik, ill. mindkettő korrekciójára.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük