Kategóriák
Hírek

Több évtizedes tabut döntögetnek! Bombaként hatott: 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek is új fajta diétát javasolnak a tudósok!

A nem cukorbeteg kövérek diétás kezelésében egyre inkább polgárjogot nyer az alacsony szénhidrát-tartalmú, relatíve fehérje- és zsírdús étrend ajánlása, mivel ezen diéta mellett csökkenthető leginkább a súlyfelesleg és ez az étrend egyidejűleg a szív-érrendszeri kockázatot is csökkenti. Cukorbetegek esetében több évtizede uralkodó szakmaik álláspont szerint a relatíve szénhidrát-dús (50-55% körüli szénhidrát arányú) étrend alkalmazása javasolt, melyet az utóbbi évtizedben részben az étrend mediterrán diétához való közelítése, részben az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok előnyben részesítése módosított.

diéta,szénhidrát,cukorbeteg,inzulin

Többévtizedes tabut döntögetnek! Bombaként hatott: 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek is új fajta diétát javasolnak a tudósok!

Ezért bombaként hatott – egyelőre a szakmai közvélemény számára – a Nutrition hasábjain július 15-én online megjelent sokszerzős tanulmány, melyet a Birmingham-i Richard David Feinmann professzor sejtbiológus és a Brooklin-i Barbara Gower professzor táplálkozáskutató jegyzett. Széleskörű irodalmi áttekintés nyomán deklarálják, hogy a főként az inzulin felfedezése előtti időkben, majd jó másfél-két évtizedig ezt követően is alkalmazott alacsony szénhidrát-tartalmú étrend tekintendő ideálisnak mind 1-es, mind 2-es típusú diabéteszesek számára. Evidensnek tekintett álláspontjukat 12 pontban foglalják össze. Eszerint:

1.    Diabéteszben a fő probléma a vércukor magas szintje. Ez leginkább a szénhidrátszegény étrend alkalmazásával csökkenthető. Szerzők nem adják meg pontosan, milyen szénhidrát-fehérje-zsír hányadot javasolnak. Egyetlen kiragadott irodalmi adatból emelnek ki ábrákat, melyen 24 hetes vizsgálat keretében az igen alacsony szénhidrát tartalmú ketogén étrend (VLCKD) előnyét mutatják az éhomi vércukor és a HbA1c szint tükrében az alacsony energia-tartalmú étrend ellenében. csupán felsorolják a szakirodalom tükrében a különféle szénhidrát arányokat a lehetséges étrendekben. Eszerint beszélhetünk:

a)    nagyon alacsony szénhidrát tartalmú ketogén étrendről (VLCKD), melynél 2000 kcal-án belül a szénhidrát maximum 10%, vagyis minimum 20. maximum 50 g lehet és egyénenként változó, milyen minimális szénhidrát hányad mellett lép fel ketózis (közismerten aceton a vérben, vizeletben, leheletben). Ez volt a korábban népszerű Atkins diéta első fázisa.

b)   alacsony szénhidrát étrendről, melyben a szénhidrát a teljes energia kevesebb mint 26%-a, azaz 130 g naponta.

c)    mérsékelt szénhidrát tartalmú étrendről: az energia-bevitel 26-45%-a,

d)   45-65% szénhidrát tartalmú étrend (ADA 2010. évi ajánlása). Az átlagos amerikai étrend 49% szénhidrátot tartalmaz.

diéta,szénhidrát,cukorbeteg,inzulin

2.    Az elhízás és a diabétesz gyakoriságának rohamos emelkedése mögött az Egyesült Államokban 1974 és 2000 között a NHANES adatai szerint egyedül a szénhidrát fogyasztás növekedése mutatható ki. Férfiak esetében 42%-ról 49%-ra, nők esetében 45%-ról 52%-ra emelkedett a szénhidrátok aránya az energia-bevitelen belül. Ez biológiai mechanizmusok sorozatát indította be, fokozta a hasnyálmirigy inzulin elválasztását, növelte a zsírszövet mennyiségét, fokozott triglicerid-képződést, inzulin rezisztenciát eredményezett.

3.    A szénhidrát fogyasztás csökkentése nem feltétlenül okoz súlycsökkenést, hiszen a normális testsúlyú cukorbetegeknek erre nincs szüksége. A 30% szénhidrát tartalmú étrend 10 héten keresztüli fenntartása súlyukat tartó cukorbetegek napi vércukrainak alakulását igen kedvezően befolyásolta.

4.    Amennyiben súlycsökkentés is kívánatos, semmilyen más diéta nem vezethet jobb eredményre, mint a szénhidrátok bevitelének a megszorítása. 2-es típusú cukorbetegek esetében az ún. egészséges, 50% szénhidrátot tartalmazó étrend csupán 2 kg-os testsúlycsökkentést, míg az alacsony (40 g) szénhidrát tartalmú étrend átlag 7 kg-os súlycsökkenést eredményezett.

5.    A cukorbetegek probléma nélkül képesek tartani az alacsony szénhidrát tartalmú étrendet, de legalábbis nem kevésbé, mint bármely más diétát. A gyógyszeres kezelés szakorvosi segítséggel módosítható, mind az orális készítmények adagja, mind az inzulin adag jelentősen mérsékelhető.

diéta,szénhidrát,cukorbeteg,inzulin

Többévtizedes tabut döntögetnek! Bombaként hatott: 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek is új fajta diétát javasolnak a tudósok!

6.    Az alacsony szénhidrát tartalmú étrend értelemszerűen vagy igen magas fehérje tartalmú vagy magas zsírtartalmú, leggyakrabban mindkettő. A magas fehérje tartalom különösen kedvez a testzsír csökkenésének. Természetesen, ha pl. 1000 kcal-ás az étrend, akkor akár 35% szénhidrát hányad esetén sem tartalmaz se sok zsírt, se sok fehérjét. Viszont ilyen alacsony energiatartalmú diétán természetesen mindenki veszít a testsúlyából.

7.    Az étrend összes, ezen belül telített zsírtartalma nincs összefüggésben a szív-érrendszeri halálozás kockázatát. Számos vizsgálat ezt igazolja és nem találtak különbséget akkor sem, ha a telített zsírsavakat többszörösen telítetlenekkel helyettesítették és akkor sem, ha a zsír helyett szénhidrátot fogyasztottak.

8.    A plazma telített zsírsav szintjét inkább a szénhidrátfogyasztás emeli, mintsem a táplálékkal bevitt zsírok. Ennek kapcsán az eddig ellenkező következtetésre jutó klinikai vizsgálatokat kritizálják, és újszerű értelmezést javasolnak.

9.    A kisér- és kisebb mértékben a nagyér-szövődmények 2-es típusú diabéteszben szorosan függnek a vércukor (HbA1c) szintektől. Ezt a jól ismert tényt a UKPDS vizsgálat eredményeivel támasztják alá, melynél minden 1%-os HbA1c szintcsökkenés 14%-kal csökkentette a nagyér-, 37%-kal a kisér-szövődményeket. Mivel a szénhidrátszegény diéta mellett alacsonyabb vércukor- és HbA1c szintek érhetők el, ezt is érvként hozzák fel álláspontjuk igazolására.

10. Az étrend szénhidrát tartalmának csökkentése a koplalás mellett a leghatásosabb módja a szérum triglicerid szintjeinek a csökkentésére és a HDL (védő)-koleszterin szint emelésére. Itt gabonafélékben dús, kétfajta alacsony glikémiás indexű diéta különböző hatásait vetették egybe a nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étrendével. Jól látható utóbbi mellett a triglicerid szintek nagymérvű csökkenése.

11. Nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étrend mellett a 2-es típusú cukorbetegek lényegesen kevesebb vércukorcsökkentő készítményre, az 1-es típusúak pedig kevesebb inzulinra szorulnak azonos vagy alacsonyabb vércukorszintek biztosításához.

12. Az alacsony szénhidrát tartalmú diétával történő intenzív vércukor-csökkenésnek nincs semmilyen mellékhatása, szemben a gyógyszerekkel történő vércukor-csökkentéssel. Utóbbi esetben részben a hipoglikémiák gyakorisága, részben az ACCORD vizsgálat tükrében a szív-érrendszeri halálozás növekedhet.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük