Kategóriák
Életmód

Hogyan táplálkozzunk gyógyszerszedés mellett?

 Dr Jane Alder, A Közép-Lancashire-i Egyetem gyógyszerész tanára elmondta: ”Aki gyógyszeres kezelésre szorul, nem kell, hogy drámaian megváltoztassa az étrendjét, de fontos, hogy konzultáljon az orvosával a lehetséges mellékhatásokról.”

Hogyan táplálkozzunk gyógyszerszedés mellett?

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükségesnek tartott sok étel megzavarhatja a gyakran felírt gyógyszerek közül néhánynak a hatását: vagy hatástalanná válik, vagy veszélyes szintig fokozza azt. Dr Jane Alder, A Közép-Lancashire-i Egyetem gyógyszerész tanára elmondta: ”Aki gyógyszeres kezelésre szorul, nem kell, hogy drámaian megváltoztassa az étrendjét, de fontos, hogy konzultáljon az orvosával a lehetséges mellékhatásokról.”

 pic (36)

 
Melyek tehát a legveszélyesebb gyógyszer-étel kombinációk?
Gyümölcslé
A grapefruitban van egy furanokumarin nevű anyag, mely a betolakodók ellen védő, bélrendszerben lévő enzimek működését zavarja. Így több hatóanyag szívódik fel, időnként megkétszereződik-megháromszorozódik a hatásuk. Ne igyon grapefruit levet az, aki ritmusszabályozó gyógyszert szed, illetve antidepresszánsokat, antihisztaminokat, antiepileptikumokat, magas vérnyomást illetve koleszterinszintet szabályozó szereket kap.
Az áfonya és a gránátalma lassítja egyes vérhigítók és antidepresszánsok lebomlását a májban, így a gyógyszerek kevésbé hatásosak.
Tejtermékek
A tejtermékekben található kalcium kapcsolódik a tetracyclinhez és a minocyclinhez, melyeket többek közt a bőr gyulladásos elváltozásaira alkalmaznak, továbbá kisebb gyulladásokra (hólyaghurut). Az antibiotikum és a kalcium kombinációjából felszívódásra képtelen massza képződik a belekben. Egyetlen pohár tej 80 százalékkal csökkentheti az antibiotikum hatását. A kalcium megzavarhatja bizonyos csontritkulás elleni szerek hatását is. Ezért nem tanácsos tejterméket enni a gyógyszer bevétele utáni két órában.
Erjesztett ételek
Az erjesztett ételek, mint például az érlelt sajtok nagyon sok tiramint tartalmaznak, ami ”sajt-szindrómát” okozhat. A tiamin reakcióba léphet a MAO-gátlókkal (antidepresszánsok), mert megakadályozza az összetevő felszívódásához szükséges enzim termelődését. Ez veszélyes mértékű vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Tiramin van még a sertéshúsban, banánban, élesztőkivonatban, csokoládéban és a szójában.
Hús
Az asztmások kerüljék a grillezett húsokat, mert a keletkező szénrészecskék meggátolják az asztmagyógyszerekben található theophylline működését. A szén önmagában képes kiváltani magát az asztmás rohamot is, így a nagyon égett húsok fogyasztása ellenjavallt.
Zöldfélék
Sok zöld színű gyógynövény és zöldség gazdag K-vitaminban, ami segíti a véralvadást. Ilyen például a spenót, a káposzta és a zöld tea, de található belőle bőven a vörös húsokban is. Hatástalaníthatja a vérhígító gyógyszereket. A K-vitamin olyan erős, hogy a káposztaleves-diéta kipróbálói közül többen is trombózist vagy tüdőembóliát kaptak. Természetesen visszafogott mennyiségben lehet ezeket az ételeket fogyasztani, de ne ez képezze az étrend alapját.
Rostdús ételek
A magas rosttartalom lassítja több hatóanyag felszívódását is, például a digoxinét, melyet szívritmus-zavarra alkalmaznak, a cukorbetegeknek adagolt metforminét, sőt, a koleszterinszint-csökkentő statinét is. Ezzel együtt nem szabad a rostokat kiiktatni, mert a lassú emésztés miatt mérgező szinten is felhalmozódhat a gyógyszer a szervezetben. A gyógyszer bevételét követő 2 órán belül nem szabad rostban gazdag ételeket enni, de nem szabad drámaian csökkenteni a bevitelt.
Alkohol
Az alkohol több gyógyszer hatását is megzavarja, gyakrabban jelennek meg az esetleges mellékhatások, mint például a hányás, az emésztőszervi vérzés vagy az alacsony vérnyomás. Ha valaki antidepresszánsra vagy szorongásoldókra iszik, elálmosodhat, vagy akár az eszméletét is elvesztheti. Az értágítók, mint például a Viagra, vagy az anginás rohamra adagolt gliceril-trinitrát az ereket lazítják el. Ha ezt a hatást az alkohol fokozza, veszélyesen lezuhanhat a vérnyomás.
Multivitaminok
Nagy koncentrációban több ásványi anyag is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását. A magnézium, vas, cink és kálcium kapcsolódhat például az antibiotikumokhoz, ezzel gátolva meg a felszívódásukat.
Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük