Kategóriák
Herbária Partnerek hírei

Fokhagyma – Az egészséges keringésért!

Mindennapi rohanó életünk következtében előfordul, hogy testünkre nem figyelünk megfelelő módon. Elvárjuk szervezetünktől, hogy minden nap szolgáljon, de ezt nekünk is elő kell segítenünk, hiszen ennek az életmódnak a legelterjedtebb káros következménye az érelmeszesedés, magas vérnyomás.

Az érelmeszesedés a verőerek falának megbetegedése, amely egy lassú folyamat eredménye, az erek rugalmassága csökken, melynek súlyos következményei lehetnek. A betegség kialakulása során zsírtartalmú anyagok rakódnak le a verőerek falain. A folyamatot gyorsítja, ha az erek fala valamilyen oknál fogva sérült. Az érelmeszesedés kezelése helyett a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, meggátolni a kialakulását, és akadályozni ennek súlyosbodását. Az érelmeszesedés súlyos komplikációkat okozhat pl. trombózis, szívinfarktus, veseelégtelenség. Ebben az esetben már a szövődmény gyógyításán van a hangsúly. Kialakulásának veszélyét a dohányzás, magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint, a túlsúly, a mozgásszegény életmód növeli. A stressz és az öröklött hajlam ugyancsak szerepet játszanak. Az érelmeszesedés szempontjából a cukorbetegek még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ereik fala ugyanis sérülékenyebb, ez pedig kedvez a koleszterin lerakódásának. Az elhízottak között több a magas vérnyomásos és magas koleszterinszinttel rendelkező személy, ráadásul esetükben a cukorbetegség is gyakoribb, tehát a túlsúly ugyancsak rizikótényezője az érelmeszesedésnek. A fent említett betegségek megelőzésére nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Ehhez hozzájárulhatnak jótékony hatással rendelkező gyógynövényeink, mint pl. a fokhagyma, galagonya és a fehér fagyöngy.
A fokhagyma több mint 200-féle biológiailag aktív anyagotvitamint, aminosavat, ásványi anyagot, és enzimet tartalmaz. A fokhagyma fő hatóanyaga az antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására jön létre a növényben lévő allinból. A népi gyógyászatban ősidők óta használják, főként magas vérnyomás, elhízás ellen, illetve fiatalító szerként. A szapora szívműködést normalizálja, oldja a szív koszorúereinek görcsét aminek eredményeképpen javul a szívizom vérellátása. Növeli a szív teljesítőképességét. Tapasztalatok szerint az erek rugalmasságának megtartására, a vérzsírszint csökkentésére, az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb növény.
A Bánó féle Fokhagyma kapszula folyamatos szedésével hozzájárulhatunk érrendszerünk egészségének megőrzéséhez, mivel hatóanyaga kedvezően befolyásolhatja a magas vérnyomást. Fontos kiegészítőszer az érelmeszesedés és egyes keringési rendellenességek megelőzésében. Finoman csökkenti a vérnyomást azáltal, hogy lassítja a szervezet saját vérnyomásnövelő hormonjainak termelődését. Felnőttek és gyermekek egyaránt alkalmazhatják.
A fokhagyma kedvező hatása a szervezetünkre a Bánó féle Fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszulában kiegészül a galagonya és fagyöngy hatóanyagaival.
A galagonyát (Népies neve: gelegenye, fehértövis, Isten gyümölcse) évszázadok óta használják vizelethajtásra, vese- és húgykőgyógyításra. Olyan gyógynövény, amely közvetlenül befolyásolja a szívizom munkabírását. Tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. A növény virágos leveles ágvégét, hajtásvégét használják gyógyászati célra, melynek termését – pont ebben az évszakban – ősszel szedik.
A fagyöngy az emberiség egyik legősibb gyógynövénye, amelyet már az ókorban Hippokratész is használt. A fagyöngy egyes alkotó elemei az érrendszerre hatnak, amelyek vérnyomás-csökkentő, vérnyomás-szabályozó hatással rendelkeznek. Mivel a fagyöngy az egész mirigyrendszert pozitívan befolyásolja, ezért kiváló anyagcsere-szabályozó szer.
A Bánó féle Fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula korszerű alkalmazása serkenti a szív működését és a keringést; csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatait, kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, mely alkalmazható gyógyszeres terápia kiegészítőjeként is. Terhes és szoptató kismamák viszont kerüljék a kapszula szedését!
A feszültség, stressz hatására szervezetünkben egyes hormonok szintje megemelkedik a vérben, ezek növelik a pulzusszámot és a vérnyomást. A magas vérnyomás, a helytelen életmód, a nem megfelelő táplálkozás viszont növeli az érelmeszesedés kockázatát. Figyeljünk tehát arra, hogy tudatosan szervezzük meg napi feladatainkat, állítsunk fel fontossági sorrendet és néhanapján mondjunk nemet a különböző stresszel járó kihívásokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük