Kategóriák
Hírek

Kérdéses a cukorbetegség elleni védőoltás

Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzését célzó egyik védőoltás kedvezőnek tűnik, míg a másik elbukott a humán teszteken – mindkét tanulmány az Amerikai Diabétesz Társaság éves tudományos találkozóján került bemutatásra San Diegóban.
Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatalkorban jelentkezik. Ennek során a károsítő tényezők elleni fellépésre hivatott immunrendszer a saját, hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket kezdi el pusztítani. A cukorbetegek mintegy 5 százaléka tartozik az 1-es típusba.
Az első vizsgálat, melyet Dr. Itamar Raz professzor vezetett (Hadassah Diabétesz Centrum, Jeruzsálem), a DiaPep27 nevű szerre fókuszált. Ezt az oltást frissen diagnosztizált cukorbetegeknél tesztelték, az anyag arra volt hivatott, hogy kivédje a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek pusztulását. A feltételezések szerint az immunrendszer egy úgy nevezett hősokk fehérjét ismer fel a béta-sejtekben. A hősokk fehérjéket az immunrendszer T-sejtjei ismerik fel, melyek az azt kifejező béta-sejteket elpusztítják. Az oltás a pusztító sejtek helyett védőhatású T-sejtek megjelenését segítené elő. A megközelítés egérkísérletek esetén már működőképesnek bizonyult. 2-es fázisú klinikai vizsgálatban 100, frissen diagnosztizált cukorbetegnek adták a DiaPep277 nevű készítményt, és a védőhatás hasonló módon kialakult, mint a kísérleti egerek esetén. Az utánkövetéses vizsgálatok szerint a béta-sejtek még két évvel később is képesek voltak az inzulin szintetizálására. A szer jelenleg 3-as fázisú tesztelés alatt áll.

Cervical Cancer Vaccine
Cervical Cancer Vaccine

A második vizsgálat a glutamát-dekarboxiláz és az alumínium-hidroxid kombinációjával foglalkozott, ezáltal próbáltak meg egy olyan antigént tartalmazó védőoltást létrehozni, mely az inzulintermelés kiesését akadályozná meg. Sajnos annak ellenére, hogy a megközelítés egerekben működött, a Dr. Jay S. Skyler professzor (Miami Egyetem, Miller Orvosi Kar) vezette klinikai vizsgálatokban hatástalannak bizonyult. A résztvevő, frissen diagnosztizált betegeket három csoportra osztották, az egyik a kifejlesztett szert kapta, a másik placebo kezelésben részesült, a harmadik esetén nem alkalmaztak speciális módszert. A három csoportban pontosan ugyanolyan arányban csökkent a béta-sejt funkció. A nem túl bíztató eredmények a Lancet június 27-i számában is megtekinthetőek.
A szakértők szerint az olyan autoimmun betegségek esetén, mint az 1-es típusú cukorbetegség, megfelelő irányvonalat képviselhetnek a megelőzést célzó törekvések.
forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük