Kategóriák
Hírek

Mesterséges hasnyálmiriggyel kezelnék a cukorbetegséget

Az amerikai kutatók által kifejlesztett találmány hatékonyabb (és fájdalommentesebb) lehet a széles körben használt injekcióknál.
Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő embereknek a saját vércukorszintjüket folyamatosan ellenőrizniük kell, és az érték kordában tartásához naponta kell (jobbára) inzulininjekciókkal ellátniuk magukat. Az Amerikai Kémiai Társaság Industrial & Engineering Chemistry Research nevű szaklapjában most olyan beültethető, „mesterséges hasnyálmirigy” kifejlesztéséről számoltak be a kutatók, amely folyamatosan méri a páciensek vércukorszintjét (glükózszintjét), és szükség esetén automatikusan ellátja inzulinnal a szervezetet.
hasnyálmirigy
Az 1-es típusú (vagy, ahogy régen nevezték: gyermekkori) diabétesz körülbelül 1,25 millió amerikait és közülük is kétszázezer 20 év alatti beteget érint. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigyben az inzulint előállító sejteket az ember saját immunrendszere pusztítja el. Az inzulin egy, a vércukrot energiává átalakító hormon. A leírt okból kieső inzulinmennyiséget a pácienseknek napi szinten kell saját maguknak pótolniuk. A jelenleg létező beviteli módszerek között a naponta többször beadandó injekciót és inzulinpumpás kezelést találjuk. Mindkét módszer esetében a betegnek a vércukorszintjét aktívan nyomon kell követnie, és ki kell számolnia a beadandó inzulinmennyiséget. Általában ilyenkor az inzulin iránt felmerülő igény, és a hormon tényleges hatása között is komoly időeltolódás mutatkozik. Francis J. Doyle III és kollégái éppen a glükózszint-ellenőrzést és az inzulinbevitelt szerették volna automatizálni – méghozzá tűmentes módszerrel.
A kutatók létrehoztak egy olyan algoritmust, amely a vércukorszint folyamatos szemmel tartásával képes kiszámítani az éppen szükséges inzulinadagot, hogy aztán gyorsan és automatikusan biztosítsa a kikalkulált mennyiséget a páciens szervezete számára. Az algoritmust úgy tervezték, hogy beültetett eszközökkel (éspedig különösen a mesterséges hasnyálmiriggyel) is együtt tudjon működni, illetve, hogy a jelenleg elérhető szerkezetek késésein is felül tudjon kerekedni. Az algoritmus komputeres tesztjei a glükózszintnek az étkezések és az éjszakai alvás során tapasztalható ingadozásait szimulálták. A mesterséges hasnyálmirigy az idő 80 százalékában sikeresen a kívánt tartományban tartotta a vércukorszintet. Elmondásuk szerint a tudósok az újonnan kifejlesztett eszközt nemsokára állatokon is tesztelni fogják.
forrás: gyártástrend
fotó: shutterstock
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük