Kategóriák
Hírek

Hasra hízol? Ezért kérj cukorterheléses vizsgálatot, ha egyszer babát szeretnél

A babavállalásban sajnos akadályt jelenthet az inzulinrezisztencia. Sajnos rengeteg nő csak akkor megy el kivizsgáltatni magát, amikor már egy ideje mindhiába próbálkozik párjával összehozni egy babát, pedig egy cukorterheléses vizsgálat a babaprojekt elején fényt deríthetne a teherbeesési nehézséget okozó inzulinrezisztencia jelenlétére.
Az inzulinrezisztenciának pedig több figyelmeztető jele is van, úgymint a hasi hízásra való hajlam, a száraz bőr, a fokozott szőrnövekedés vagy a menstruációs zavarok.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az emésztett ételből kinyert cukor energiát szolgáltat a szervezetnek úgy, hogy a vérbe kerülve a cukor eljut a különböző szervekhez, a sejtekbe pedig az inzulin segítségével épül be. Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli, optimális esetben csak akkor, amikor arra szükség van, vagyis van a vérben újonnan bevitt, a sejtekbe juttatandó cukor.
Amennyiben a szervezetben zavar áll fenn, a szervek sejtjei nem veszik fel a cukrot, a hasnyálmirigy pedig úgy értelmezi a helyzetet, hogy még több inzulin termelésére van szükség. Az inzulintermelés fokozódik, a hibásan működő sejtek azonban továbbra sem veszik fel a cukrot, az inzulinszint viszont magas lesz, akárcsak a vércukorszint. A magas vércukorszint roncsolja a szöveteket, mindeközben a magas inzulinszint pedig a szervek rendellenes működését okozza. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának, amely hosszas fennállás esetén cukorbetegséghez vezethet, mivel a fokozottan működő hasnyálmirigy egy idő után elfárad, és nem termel több inzulint.

Így okoz teherbeesési nehézséget

Egyes szervek ellenállnak az inzulin roncsoló hatásának, más szervek azonban nem. Az utóbbiak csoportjába tartozik a petefészek is, amelynek működése – bár nem minden esetben, de – kórossá válhat inzulinrezisztencia esetén. A peteérés rendszertelenné válik, kis ciszták keletkeznek a be nem ért tüszőkből a petefészek burka alatt. Az így kialakuló betegség a PCOS, vagyis policisztás ovárium szindróma.
Woman measuring waist

Miből áll a kivizsgálás?

Az inzulinrezisztencia, ahogy a cukorbetegség is, cukorterheléses vizsgálattal mutatható ki. Ennek során a páciens éhgyomorral érkezik a vizsgálatra, ahol 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldatot kell meginnia. Mielőtt ez megtörténne, megmérik az éhgyomri vércukorszintjét, és az oldat elfogyasztása után két órával megismétlik a vércukormérést.
Az eredmény akkor normális, ha a vércukorszint a két óra elteltével nem haladja meg a 7,8 mmol/l-es értéket. Ha 7,9 és 11,1 mmol/l közt mozog az érték, akkor csökkent cukortűrő képességről, illetve inzulinrezisztenciáról van szó, ami azt jelenti, hogy a cukorbetegség kialakulásának rizikója megnövekedett. A 11,1 mmol/l feletti érték cukorbetegségre utal.

Kezelés

A megállapított inzulinrezisztencia jól karbantartható életmódváltással. Közhelyesen hangozhat, de a rendszeres testmozgás és a szénhidrátbevitelre való odafigyelés a kulcs. Az étkezésben diéta követendő, amelynek során hét-nyolc étkezés történik egy nap, és minden alkalommal kis mennyiségű étel fogy el. Ha valaki tudatosan készül a babavállalásra, akkor akár jó előre érdemes ilyen jellegű életmódváltást beiktatni, mintegy megelőzésképpen.
Ha az inzulinrezisztencia miatti életmódváltás nem bizonyul eredményesnek, akkor további orvosi segítség is igénybe vehető, egyéni diagnózis alapján gyógyszeres terápiára kerül sor. Ha semmi sem hoz sikert, a teherbeesés érdekében műtéti beavatkozás is végezhető.
forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük