Kategóriák
Hírek

Cukorbetegség elleni gyógyszer csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának az esélyét

A PLOS Medicine, által publikált tanulmány kimutatja, hogy azon diabétesszel küzdő betegeknél, akik Glitazone-t szednek, majdnem 30%-kal kevesebb eséllyel alakul ki Parkinson-kór, mint azoknál, akik más tartalmú szerekkel kezelik magukat, vagy nem szednek ilyen típusú gyógyszereket.
Hozzávetőlegesen ma minden 500 emberből 1 szenved Parkinson kórban. Jelenleg hatásos kezelése nincs ennek a betegségnek, ami elpusztítja azon agyi idegeket, melyek a dopamin (egy agyi vegyület, ami elengedhetetlen az agy és izmok közti kommunikációban) termelésben játszanak szerepet.
Hero-Image-LifeSciences-General
A tanulmányhoz, a kutatók több mint 160 000 ezer cukorbeteg számítógépen rögzített aktáit vizsgálták meg az Egyesült Királyságban 1999 és 2013 között. 44597 Glitazone-t használó beteget hasonlítottak össze összesen 120 373 olyan beteggel, akik másfajta kezelésben részesültek. Minden egyes Glitazone-t használó pácienst 5 egyéb gyógyszert használó beteggel hasonlították össze, ugyan abból a korosztályból, ugyan azon neműeket, ugyan arra a klinikára járókat, akiket ráadásul a cukorbetegség azonos stádiumú kezelését kapták. Az aktákból a kutatók meg tudták állapítani, hogy hány résztvevőt diagnosztizáltak Parkinson kórral.
A kutatásból kiderült, hogy a Glitazone-t használók 28%-kal kevesebb esetben lettek Parkinson-kórosak az egyéb kezelésben részesülőkhöz képest, és ez a szám akkor sem változott, amikor egyéb a Parkinson-kór kialakulásában erősen szerepet játszó tényezőket adtak hozzá a vizsgálathoz, mint például a dohányzást vagy a fejsérülést.
Forrás http://www.medicalnewstoday.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük