Kategóriák
Életmód

A glutén – mindennapi mérgünk II.

Az elfelejtett ősi gyógymódok

A mai gyakorlattól eltérően, régebben a súlyos pszichiátriai tüneteket elsősorban a beteg bélrendszerének rendbetételével gyógyították, nemcsak örökletes, és egyéb pszichológiai hatások szempontjából vizsgálták. Az autista gyermekek, skizofrén emberek, Guillain-Barré-szindrómában (autoimmun betegség, a perifériás – elsősorban a motoros – idegeket érintő gyulladás) szenvedők, különböző pszichiátriai esetek – súlyos, vagy enyhe lefolyásúak – emésztési nehézségekkel küzdenek. A legyengült bélflóra sok toxint termel, mely a sérült bélfalon keresztül szívódik fel a véráramba, majd az agyba, és bárkit mentális beteggé tud tenni. A szklerózis multiplexben szenvedőknél szintén beigazolódott, hogy a glutén/gliadin elnevezésű fehérje átjutva a bélfalon immunválaszra készteti a szervezetet. Mivel az idegeket borító mielinhüvely (az idegsejtek nyúlványát veszi körbe, ezzel védve azt a külső behatásoktól, illetve biztosítják az ingerület lehető leggyorsabb terjedését) egy nagyon hasonló fehérjét tartalmaz, az immunrendszer a betolakodó megsemmisítése után kikezdi a velőshüvelyt, s ezen keresztül betegíti meg az egyént.

kep (682)

A glutén rákot is okozhat!

Mindezeken felül a glutén fogyasztása rákra hajlamosít – a statisztikák szerint százszor gyakrabban alakul ki Non-Hodgkin limfoma (a nyirokrendszerben kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedés) a glutént fogyasztók körében. A vashiányos vérszegénység hátterében ugyancsak a gluténérzékenység tápanyag-felszívódási zavarának következménye húzódik meg. A genetikai vizsgálatok szerint a népesség 99,6%-a valamilyen mértékben érzékeny lehet a glutén fogyasztására, mert az arra érzékenyítő gének bármikor aktiválódhatnak az élet folyamán. Az IBS szindrómában (idült bélszindróma/irritábilis bélszindróma) szenvedőknél csak ritka esetben vagy egyáltalán nem tesztelik a glutén érzékenységet, miközben igazolást nyert, hogy az emberek 83 százalékánál változó nagyságrendű bélgyulladást eredményez.

Hippokratész, minden orvosok tanítója tudta, mi a megoldás!

Hippokratész szerint: “Minden betegség a belekben kezdődik.” Ez az igazság 2500 évvel később is megállja a helyét. Szoros kapcsolat áll fenn a normál bélműködés és a normál pajzsmirigyműködés között is. Csak egy példát kiragadva kimutatták, hogy a glutén fogyasztása a pajzsmirigy hormonok működését jelentősen befolyásolja, ami áteresztővé teszi a gyomor és a vékonybél falát. Így a sérült bélfal nyálkahártyája azt is lehetővé teszi, hogy a stressz okozta fekélyek kialakulhassanak.

kep (685)

Mire számíthatsz, ha áttérsz a gluténmentes táplálkozásra?

A gluténmentes táplálkozás hívei arról számolnak be, hogy ritkábban éheznek meg, és az éhségérzetük nem olyan kínzó, mint korábban, amikor glutént tartalmazó szénhidrátokat fogyasztottak. Már nem az órához igazítják az étkezéseik időpontját, hanem akkor esznek, ha valóban éhesek. Ez pedig igen bölcsen teszik, mert nem minden nap azonos a szervezetünket ért megterhelés – sport, stressz, munka, tanulás…, így változó mértékben égetünk kalóriát. Jó esetben pedig az étkezéseink összetétele sem azonos, hanem okosan összeállított, változatos étrenden élünk.

A gluténmentes táplálkozás előnyei

Aki áttér a gluténmentes táplálkozásra megtapasztalja, mennyivel hevesebben reagál a szervezete a tejre, szójára, cukorra, a tartósított-, génmanipulált-, ízfokozókkal ellátott vagy glutént tartalmazó káros élelmiszerekre. A nemkívánatos élelmiszerek fogyasztását követően egyeseknél bőrpír, bőrviszketés, hasmenés, torokviszketés… jelentkeznek. Mindez pozitívumként értékelendő, hiszen a szervezetük gyorsabban adja le a figyelmeztető jelzéseket. Aki pedig komolyan veszi ezeket, megmenekül a korábbi kellemetlen tünetei ismételt megjelenésétől. Amikor a torzult táplálkozási szokásainkból visszanyeri szervezetünk a korábbi egyensúlyi állapotát, a kis kilengések nem fognak problémát okozni.

Mennyi időbe telik a változás?

A korábban glutént fogyasztóknak legalább félévnyi időre van szükségük a szervezetük teljes visszarendeződéshez.

A glutén és más káros élelmiszerek szervezetünket érintő előnytelen hatásairól olvashatnak még a továbbiakban a honlapunkon.

Figyelj te is táplálkozásodra az egészségedért!

Az emésztőrendszert a bélflóra tartja rendben, fontos, hogy jól működjön ez a rendszer. A bélflóra összetételére közvetlenül hat, hogy mit eszünk. Aki kitüntetett figyelmet fordít a táplálkozására, az korábbi bosszúságát, szenvedését egyre nagyobb boldogságra és magabiztosságra válthatja fel. Igaz a mondás: akinek nincs ideje az egészségére, nagy árat fizet öregségére.

Forrás: vitalzone.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük