Kategóriák
Hírek

A telített zsíroknak semmi köze nincs a 2-es típusú cukorbetegséghez, vagy szívbetegségekhez

Általában, a szív és érrendszeri betegségeket illetve a 2-es típusú diabéteszt a telített zsírsavak kárára írjuk, azonban az igazság, hogy a transzzsírok a hunyóak, derül ki egy új tanulmányból.

A kutatásból kiderül, hogy a telített zsíroknak semmi köze nincs a 2-es típusú cukorbetegséghez, de még csak nem is magas rizikófaktor a szívbetegségek tekintetében.

Hol találkozhatunk telített zsírral? Általában, a húsokban, tojásban, vajban, tejben, míg a transzzsír igazából hidrogénezet olaj, ami növeli az ételek „polci” élettartamát. Jó eséllyel találkozunk velük, sütikben, kekszekben és fánkokban.

heart

A mai diéták többsége a napi telített zsírmennyiség maximumát férfiak esetében 30, míg hölgyek esetében 20 grammban állapítja meg. Ez az iránymutatás arra lett kitalálva, hogy csökkentse a szívbetegség, és ezzel együtt a szívrohamok esélyének számát.

Azonban, több új tanulmány eredménye is arra enged következtetni, hogy ezen állítások nem helyt állóak, sőt tavaly májusban a BMJ(British Medical Journal) megjelent publikációból kiderül, hogy nem hogy csökkent volna ennek az esélye, de igazából még nőtt is, amikor a résztvevők csökkentették a telített zsírok bevitelét.

Ezen ismeretek fényében, arra a következtetésre, jutottak, hogy az alacsony zsírtartalmú diétákat nem át kell gondolni, hanem meg kell szüntetni, és helyette alacsony szénhidrát diétát kell ajánlani a cukorbetegeknek, mivel ez sokkal célravezetőbb.

A kutatók cáfolják azt a tévhitet, hogy a telített zsíroknak köze lenne bármilyen szív és érrendszeri betegséghez, ami az egyik leggyakoribb szövődménye a cukorbetegségnek,

Az eredmények megtalálhatóak a BMJ honlapján.

Forrás:http://www.diabetes.co.uk/in-depth/every-last-shred-evidence-low-fat-dietary-guidelines-never-introduced/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük