Tejtermékek
Sokan próbálják elkerülni őket, miután főgonoszként tüntetik fel a legújabb trendek. Ha viszont nem vagy érzékeny a tejcukorra vagy a tejfehérjére, kifejezetten egészséges számodra, ha mindennap eszel zsírszegény tejterméket.
A sovány tej, joghurt és túró rajongóinál átlagosan 18%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, ami minden extra adag után újabb 10%-kal nő.
Halak és magvak
Az omega-3 zsírsavak is kulcsszerepet játszanak az anyagcsere egyensúlyának megtartásában. A közéjük tartozó, növényi eredetű alfa-linolénsavat például a lenmagban találhatod meg.
A halfogyasztás pedig bizonyítottan pozitív összefüggésben áll a megfelelő vércukorszinttel. Ez valószínűleg a tápanyag gyulladáscsökkentő hatásának tudható be, bár az összefüggés a tudósok részéről még pontosítást igényel.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Ha sok rostot eszel, óriási szívességet teszel az egész emésztőrendszerednek, illetve biztosítod, hogy a táplálék hasznos része könnyebben szívódjon fel, és ezzel együtt gyorsabban ürüljön ki, ami már nem kell.
A boltok polcain szerencsére rengetegféle ilyen kenyér és péksütemény közül válogathatsz, de akár süteményekhez vagy sós tésztákhoz is bevetheted a teljes kiőrlésű lisztet – ami gondoskodik róla, hogy fogyasztása után ne ugorjon meg hirtelen a vércukorszinted.
Hüvelyesek
Mikor ettél legutóbb babot, borsót vagy lencsét? Jóformán csak a vegetáriánusok fogyasztanak belőlük heti több adagot, mert ők számon tartják, milyen kiváló fehérjeforrások léteznek a húson kívül. Ráadásul rostban is gazdagok, és végtelen variációban el lehet készíteni őket.
Próbáld ki levesnek, rakottan, köretként vagy salátában!
Forrás: www.joy.hu