Kategóriák
Életmód

Ételek, amikkel megelőzheted a cukorbetegséget

Tejtermékek

pic (139)

Sokan próbálják elkerülni őket, miután főgonoszként tüntetik fel a legújabb trendek. Ha viszont nem vagy érzékeny a tejcukorra vagy a tejfehérjére, kifejezetten egészséges számodra, ha mindennap eszel zsírszegény tejterméket.

A sovány tej, joghurt és túró rajongóinál átlagosan 18%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, ami minden extra adag után újabb 10%-kal nő.

Halak és magvak

pic (140)

Az omega-3 zsírsavak is kulcsszerepet játszanak az anyagcsere egyensúlyának megtartásában. A közéjük tartozó, növényi eredetű alfa-linolénsavat például a lenmagban találhatod meg.

A halfogyasztás pedig bizonyítottan pozitív összefüggésben áll a megfelelő vércukorszinttel. Ez valószínűleg a tápanyag gyulladáscsökkentő hatásának tudható be, bár az összefüggés a tudósok részéről még pontosítást igényel.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

pic (141)

Ha sok rostot eszel, óriási szívességet teszel az egész emésztőrendszerednek, illetve biztosítod, hogy a táplálék hasznos része könnyebben szívódjon fel, és ezzel együtt gyorsabban ürüljön ki, ami már nem kell.

A boltok polcain szerencsére rengetegféle ilyen kenyér és péksütemény közül válogathatsz, de akár süteményekhez vagy sós tésztákhoz is bevetheted a teljes kiőrlésű lisztet – ami gondoskodik róla, hogy fogyasztása után ne ugorjon meg hirtelen a vércukorszinted.

Hüvelyesek

pic (142)

Mikor ettél legutóbb babot, borsót vagy lencsét? Jóformán csak a vegetáriánusok fogyasztanak belőlük heti több adagot, mert ők számon tartják, milyen kiváló fehérjeforrások léteznek a húson kívül. Ráadásul rostban is gazdagok, és végtelen variációban el lehet készíteni őket.

Próbáld ki levesnek, rakottan, köretként vagy salátában!

Forrás: www.joy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük