Kategóriák
Hírek

Cukorbetegséget okozhat a marihuana?

Sokkal nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség a gyakori kannabiszhasználóknál – állítja egy új amerikai kutatás, ellentmondva a korábbi, hasonló témájú vizsgálatoknak.

A University of Minnesota School of Public Health kutatói a Diabetologia szaklapban publikálták a kutatás eredményét. Eszerint a marihuána használóinál 65 százalékkal nagyobb eséllyel mérnek magas vércukrot, ez pedig a 2-es típusú cukorbetegség előjelzője – számol be a kutatásról a Daily Mail.
A kutatók több mint 3000 amerikai bevonásával végeztek vizsgálatokat és arra döbbentek rá, hogy akik több mint 100-szor fogyasztottak marihuánát életükben, 50 százalékkal esélyesebbek arra, hogy kialakul náluk a prediabéteszes állapot. Ezen állapot során magas szintre ugrik az érintettek vércukra – igaz, mindig alatta marad azon szintnek, amelynél már kijelenthetnénk, hogy kialakult diabéteszről van szó. A kutatók úgy vélik: minden tizedik prediabéteszesnél kialakul a kettes típusú cukorbetegség.
pic (190)

Mike Bancks, a tanulmány egyik szerzője a kutatással kapcsolatban elmondta: a prediabétesz kialakulása nem függ össze sem a testsúllyal, sem pedig a testmérettel. Az viszont világosan látszik az adatokból, hogy akik fiatalkorukban száznál több alkalommal használtak marihuánát, felnőttkorukban sokkal jobban ki vannak téve a prediabétesz okozta egészségügyi komplikációk veszélyeinek.

Mindez ellentmond a korábbi kutatásoknak, amelyek a marihuánahasználat és az anyagcsere közti kapcsolatot vizsgálták. A kutatók azt javasolják, a későbbi vizsgálatok során tanácsos lenne a marihuánahasználat módját és a fogyasztott anyag mennyiségét is vizsgálni az anyagcsere állapotának tükrében.A további vizsgálatoknak már csak azért is lenne értelme, mert egy korábbi, 2013-as kutatás azt állapította meg, hogy a marihuana használóinak sokkal alacsonyabb az inzulinszintje, ami azt jelenti, hogy a szervezetük sokkal jobban kontrollálta a vércukor szintjét.
A marihuánát egyébként orvosi célra is használják, szklerózisban és más, nagy fájdalmakkal járó betegséggel küszködő páciensek esetén használják a panaszok enyhítésére.
Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük