Kategóriák
Mondd meg Cukrom

A 2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegség következményeivel biztosan tisztában vagy érintettséged révén. Nagyobb a daganatok kialakulásának lehetősége, a szív- és érrendszeri megbetegedések, sérülnek az idegpályák, zsibbadás, égő érzés alakul ki, majd érzéketlenség, a sebek nehezen vagy egyáltalán nem gyógyulnak, a látás is sérül. A nagymamám is sajnos cukorbeteg, így első kézből látom a következményeit ennek a betegségnek. Mégis azt kell, hogy mondjam, mivel sokakat érint, és hosszú lefolyású, szívesen elbagatellizálják. „Még az a kis keksz belefér”, inkább „kenegetem a lábam”, „ma nincs kedvem mozogni”.

Az köztudott, hogy a hasnyálmirigyben található Langerhans- szigetek béta sejtjei termelik az inzulint, amely azért felel, hogy a többnyire táplálkozás útján vérbe került glükóz az izmokhoz vagy a zsírszövethez kerüljön. A Langenhans- szigetek alfa sejtjeiben pedig termelődik a glukagon, amely hatására a zsír, glikogén glükózzá alakul, és növeli a vércukorszintet. Fontos szerephez jut, amikor fizikai,vagy szellemi terhelésnek vagyunk kitéve.

Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész, a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM követője, és szakcikk írója a következőképpen magyarázza el, hogy az inzulintermelődés csökkenése, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenységének a csökkenése milyen problémákat okoz.

„Ez a ketontestek felszaporodását eredményezi, amelyek miatt felborul a zsír- és fehérjeanyagcsere, folyadék- és elektrolitvesztés következik be, súlyos esetekben életveszélyes kóma alakulhat ki.

Természetesen inzulin adása megszünteti az állapotot. Ezért nagyon fontos, hogy a súlyos cukorbetegek mindig időben adják be maguknak az inzulint a nekik előírt és megfelelő injekció formájában.

Na, de eddig nagyon hosszú az út. Természetesen a hasnyálmirigy sérülése is okozhat cukorbetegséget, ezek az 1-es típusúak, és nem róluk fogok most beszélni. Hanem arról, ami az elhízás következménye.

csabi_bettina_3

Mi történik, ha nem figyelünk a táplálkozásra?

A sok étel, ami általában ezeknél az eseteknél leginkább szénhidrátdús, de nem rost, tehát nem zöldség ,hanem inkább magas fehérliszt és cukor tartalmú étel, folyamatosan magasan tartja a vér inzulinszintjét, hiszen arra sarkallja a szervezetet, hogy a felesleges cukrot a vérben dolgozza fel. Ez viszont azt eredményezi, hogy szervezet egy idő után már érzéketlenné válik az inzulinra. Olyan ez, mint amikor egy zajos utca mellett van az irodád vagy az otthonod, és egy idő után hozzászoksz a zajhoz, és hosszútávon ez halláskárosodáshoz vezet. Nos itt az inzulin háztartás borul fel. A szervezet még több inzulint termel, míg a hasnyálmirigy sejtjei kimerülnek, és a beteget egekbe szökő vércukorszinttel, 2-es típusú cukorbetegnek sorolják be. Ez a folyamat éveket, kb 6-10 évet is igénybe vehet. Általában akkor veszik észre, amikor a szervezet már kevésbé reagál az inzulinra. Ilyenkor a legfontosabb amit a beteg tehet, az az életmódváltás. Általában személyre szabja az orvos, de alapelvek vannak: sok zöldség, kevés szénhidrát, az is teljes kiörlésű gabona, kevés gyümölcs, napi 5x-i étkezés, egyszerre keveset. Fogyás: na, ez elengedhetetlen. Mozgás: alapvető, mert a cukrot az izmok hasznosítják, és a fogyást is segíti.

És persze ilyenkor az esetek nagy részében már gyógyszeres terápia is szükséges. Enyhébb esetekben ez később elhagyható.

Mozgás, szénhidrát csökkentett életmód, és minden olyan jó tanács amit dietetikusok, orvosok, edzők akár itt az oldalon megosztanak sokat segít, esetenként éveket jelenthetnek.

Azt kell az eszünkbe vésni, hogy az egészségemért nagyrészt én vagyok a felelős. Sok minden történhet, amire nem tudok felkészülni, de ha van egészségem akkor az én dolgom vigyázni rá. Senki más nem fogja megtenni helyettem. Én ezért követem a Bajnokok életmódot.”

Összegezve a fentieket, neked is a saját felelősséged, hogy már kialakult cukorbetegség esetén is milyen életvitelt folytatsz. Mert én nem tudok helyetted életmódot váltani, az a Te feladatod.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük