Kategóriák
Életmód Slide post

Egyre több a cukorbeteg – te is veszélyeztetett vagy?

Az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt a diabéteszes betegek száma, és az előrejelzések szerint egyre többen lesznek. Lássuk, mit kell tenni a megelőzés érdekében!

Cukorban gazdag élelmiszerek, késői vacsorák, mindennapos nassolás, kevés mozgás – nem csoda, ha egyre több embert érint a cukorbetegség egyik fő okaként számon tartott elhízás… Becslések szerint 2025-re világszerte több mint 330 millió embert érint majd a betegség, köztük egyre több fiatalt!

Ki számít veszélyeztetettnek?

Az elhízás mellett a diabétesz kockázata már attól is jelentősen megnő, ha a családban van cukorbajos közeli rokon. Az életkor sem elhanyagolható tényező: a cukoranyagcsere ugyanis 60 éves kor után lelassul. Szintén kedvez a betegség kialakulásának, ha valakinek magas a vérnyomása.

Az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt a diabéteszes betegek száma
Le a kilókkal!

A fogyás már önmagában csökkentheti a kóros vércukorszintet. A diéta lényege: napjában többször kell viszonylag kevés szénhidrátot tartalmazó, zsír- és energiaszegény, rostdús ételeket fogyasztani. Ha a vércukorszint a legalább három hónapig tartó, következetes és eredményes fogyókúra után sincs a kívánatos tartományban, akkor 2-es típusú diabétesz esetén gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia mindig személyre szabott, hatástalansága esetén azonban inzulinterápiára van szükség. Az 1-es típusú diabétesznél pedig szinte csak ez utóbbi kezelés jöhet szóba.

Az inzulin felfedezése

A diabétesz 1922 előtt lényegében gyógyíthatatlan betegségnek számított, így a kanadai tudós, dr. Frederick Grant Banting és munkatársa, Charles Herbert Best orvostanhallgató felfedezése a torontói egyetemen korszakalkotónak számított. Fáradozásuk eredménnyel járt: előállították az emberi beadásra alkalmas hasnyálmirigy-kivonatot, az inzulint, és sor kerülhetett az első sikeres kezelésre, egy 14 éves cukorbeteg fiú életének megmentésére. Bantinget felfedezéséért 1923-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.

Egészséges alma vagy cukros fánk? Te döntesz!
Teszt: veszélyeztetett vagy?

– Derékbőséged nagyobb, mint 88 cm (nő), illetve 102 cm (férfi)?
– Előfordult már a családodban cukorbetegség?
– Szenvedtél terhességi diabéteszben?
– Kevesebbet mozogsz napi 30 percnél?
– Napi egy alkalomnál ritkábban fogyasztasz teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zöldséget vagy gyümölcsöt?
– Magas a vérnyomásod, és gyógyszert is szedsz rá?

Minél több igen választ adott, annál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Konzultálj háziorvosoddal a megelőzés személyre szabott módszereiről!

Forrás: www.mindmegette.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük