Kategóriák
Hírek

A koffein összezavarja a biológiai órát

A korábban véltnél összetettebb módon gátolja meg az elalvást az éjszakai kávézás – a koffein nem csak ébren tart, de hatással van a szervezet belső órájára is, amely megmondja, mikor kell aludni és felkelni, írja egy új tanulmány.

pic (236)

Az eredmények megmutatják, hogy a koffein olyan módon befolyásolja a testet élettanilag, amire korábban nem is gondoltunk – mondta el a Live Science tudományos portálnak Kenneth P. Wright Jr., a Colorado Egyetem kutatója, aki egyúttal a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatás során öt egészséges ember töltött el egy éjszakát egy laboratóriumban. A vizsgálat alatt a résztvevők melatonin-szintjét mérték. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, éjszaka mennyisége megnövekszik, így okoz álmosságot.

Három órával lefekvés előtt az önkéntesek egy része koffeintablettát vett be, melynek erőssége megfelelt két csésze eszpresszó kávénak. A többi alany csak sima placebót kapott. A kísérletet egy másik éjszaka is megismételték, ekkor a korábban koffeint kapott résztvevők vették be a placebo tablettát.

Komplexebb hatás

A kutatók szerint a koffeintabletta nagyjából negyven perccel tolta el a melatonin hormon kibocsátását.  Más szóval a koffein a test belső órájára hatott, a „biológiai éjszaka” későbbre tevődött át, írták a szaklapban.

Az eddig is ismert volt, hogy a koffein olyan kémiai folyamatokat indít el az agyban, amely fokozza az éberséget, az viszont újdonság, hogy a napi biológiai órára is ilyen befolyása van.

„A melatonin-kibocsátásának 40 perces késleltetése jelentős hatással lehet az emberre” – magyarázta Wright. Összehasonlításképp, ha az illetőt elalvás előtt nagy erejű fénynek tesszük ki, akkor a melatonin-felszabadulás körülbelül 85 perccel tolódik el.

pic (235)

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a magukat „éjszakai bagolynak” tartók több koffeint fogyasztanak, mint a korán kelők. Wright szerint az esti kávézás tehető felelőssé az előbbi életmód kialakulásáért.

Ha egy éjszakai bagoly korábban szeretne felkelni, akkor mellőznie kell a délutáni és az esti koffeinbevitelt” – mondta Wright.

Lehetséges, hogy a koffeinbevitel megfelelő időzítése segíthet a hosszú, kelet-nyugati irányú repülőutak során fellépő alvászavarok (jetlag) leküzdésében is, ennek megerősítéséhez azonban a szakemberek szerint további kutatások szükségesek.

Forrás: www.origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük